fbpx
NaslovnicaCrna GoraZarade povećati svim zdravstvenim radicima

Zarade povećati svim zdravstvenim radicima

Podgorica, (MINA) – Zarade u zdravstvu treba povećati svim zdravstvenim radicima, a ne samo doktorima medicine, poručila je resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u dopisu ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spaiću, podsjetila da se u proceduri nalaze Predlog zakona o dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji je predlagač potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, i predlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je Sindikat doktora medicine.

Borovinić Bojović je rekla da je Ministarstvo zdravlja veoma zainteresovano za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijeneći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID-19.

“Brižljivo smo razmotrili oba predloga, koji tretiraju samo povećanje zarada doktora medicine, i smatramo da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da u Ministarstvu smatraju da bi, kako se radi o dva predloga izmjena i dopuna istog zakona i pošto su koeficijenti za utvrđivanje zarada zdravstvenih radnika utvrđeni Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost, trebalo održati preliminarni sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija.

“Kako bi se predlozi razmotrili i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i opredijeljen za ove namjene u Budžetu Crne Gore za 2021. godinu, sa finansijskim izvještajem i pokazateljima”, kazala je Borovinić Bojović.

On je rekla da se tek nakon tih aktivnosti, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada, mogu izjasniti o predlozima za izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...