fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakletvu položilo 96 vojnika

Zakletvu položilo 96 vojnika

Podgorica, (MINA) – Služiti svojoj zemlji i zakleti joj se na revnost i odanost neke su od najvećih ljudskih vrlina, poručeno je sa svečanosti na aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima gdje je zakletvu položilo 96 vojnika.

Zakletvu je položilo 47 vojnika na dobrovoljnom služenju roka i 49 vojnika po ugovoru.

Vojnici su se zakleli da će “savjesno i časno braniti nezavisnost, suverenost i državnu teritoriju Crne Gore” i “odgovorno i u skladu sa zakonom izvršavati povjerene dužnosti”.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutin Dakić kazao je da su vjekovne borbe za slobodu i nezavisnost isklesale snažan vojnički kult i tradiciju.

„Crna Gora je iznjedrila generacije hrabrih i odvažnih vojnika, nepokolebljivog duha, koji su često i goloruki jurišali i na najmoćnijeg neprijatelja“, rekao je Dakić.

foto: MINA

U Crnoj Gori je, ističe on, uvijek postojala neraskidiva veza između naroda i Vojske.

“Jer jedno bez drugog ne bi postojalo i ne bi opstalo. Naša obaveza je da njegujemo takvu tradiciju”, dodao je Dakić.

Prema njegovim riječima, polaganje zakletve je uzvišeni moralni čin, a služiti svoj zemlji i zakleti joj se na revnost i odanost neke od najčasnijih ljudskih vrlina.

„Vojnička profesija, kao jedno od najčasnijh zanimanja, iziskuje mnogo odvažnosti vještine i odricanja, ali je i poziv koji mlade ljude priprema i uči da se nose sa životnim izazovima“, rekao je Dakić.

foto: MINA

On je kazao da biti vojnik nije samo profesija, već stil života koji ih uči posvećenosti, odgovornosti, timskom duhu i istrajnosti.

„Budite dostojni uniforme koju nosite jer postajete dio časnog i uzornog stroja“, poručio je Dakić.

On je rekao da je obuka vojnika zahtjevna i izazovna, ali da njihovi pretpostavljeni i instruktori imaju bogato vojničko iskustvo i znanje, te da vjeruje da će uspješno odgovoriti zadacima i izazovima.

„Vjeruje da ćete časno služiti svojoj državi, da ćete biti stroj na koji Crna Gora može da računa“, kazao je Dakić.

foto: MINA

Pukovnik u VCG, Svetozar Brajković, kazao je da je biti pripadnik Vojske u Crnoj Gori uvijek bila privilegija odabranih i najboljih.

“Posebna je čast zakleti se na vjernost svojoj državi i narodu”, rekao je Brajković i dodao da tek kad vojnik položi zakletvu, njegova dužnost i misija dobiju puni pravni i moralni smisao.

Na oglas Ministarstva odbrane za prijem na dobrovojno služenje vojnog roka prijavila se 151 osoba, tri puta više od broja predviđenog oglasom.

Obuka za dobrovoljno služenje vojnog roka trajaće tri mjeseca, a za vrijeme služenja vojnog roka predviđena je i novčana naknada.

Nakon odsluženja dobrovoljnog vojnog roka, vojnici će moći ostanu u VCG ili da budu u rezervnom sastavu.

Svečanosti su prisustvovali premijer Duško Marković i ministar odbrane Predrag Bošković.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...