fbpx
NaslovnicaCrna GoraZadovoljni odlukom Vlade da preispita Prostorni plan za Durmitor

Zadovoljni odlukom Vlade da preispita Prostorni plan za Durmitor

Podgorica, (MINA) – Politike Vlade moraju biti usmjerene ka očuvanju i zaštiti lokaliteta koji imaju status Svjetske baštine, a ne ka njihovom ugrožavanju i devastaciji, smatraju u Koaliciji za održivi razvoj (KOR).

Vlada je u četvrtak odlučila da preispita postojeći plan za durmitorsko područje, uz uvažavanje zaključaka zajedničke misije Centra za svjetsku baštinu i IUCN-a za dobro svjetske baštine Nacionalni park (NP) Durmitor, kako bi se došlo do rješenja koje će se zasnivati na usmjerenom i kontrolisanom razvoju.

Aktivista KOR-a Aleksandar Dragićević kazao je agenciji MINA da su u Koaliciji zadovoljni odlukom Vlade da preispita postojeće plansko rješenje Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje, i da očekuju da će uočiti greške i ispraviti ih.

Kako je naveo, nadaju se da će Vlada u budućem planu usvojiti smjernice UNESCO stručnjaka, koji je u svom izvještaju od prošle godine najavio da bi izgradnja novih skijališta bila negativna po Durmitor, zaštitu životne sredine i status UNESCO svjetske baštine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije