fbpx
NaslovnicaCrna GoraZadovoljni odlukom Upravnog suda

Zadovoljni odlukom Upravnog suda

Podgorica, (MINA) – Vladimir Jokić nastaviće sa vršenjem funkcije predsjednika Opštine Kotor u punom kapacitetu, poručili su predstavnici Demokratske Crne Gore, navodeći da su zadovoljni što je Upravni sud poništio odluku o njegovoj smjeni.

Jokić je, na konferenciji za medije, kazao da je zadovoljan što je Upravni sud potvrdio ono što su naveli u tužbi.

“Nakon što su političkom korupcijom, u pravno nevaljanoj proceduri, služeći se pravnim i političkim nasiljem, odbornici pokušali da mimo izborne volje građana preuzmu vlast u Kotoru, podnijeli smo tužbu. Zadovoljan sam što je Upravni sud u presudi potvrdio sve navode iz tužbe”, rekao je Jokić.

On očekuje od odbornika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Hrvatske građanske inicijative i Liberalne partije javno izvinjenje građanima Kotora koje su doveli u ovakvu situaciju.

“Zbog njihovog političkog i pravnog nasilja, više od 40 dana, grad Kotor nije funkcionisao. Nakon što sam primio presudu dao sam nalog za isplatu zarada zaposlenima u javnim ustanovama i u Opštini, tako da će aprilska zarada biti isplaćena do kraja dana”, naveo je Jokić.

On je kazao da će u Opštini Kotor zajednički učiniti sve kako bi se posljedice tog bezvlašća sanirale i kako bi grad nastavio normalno da funkcioniše i dočekao spremno turističku sezonu.

Jokić je zahvalio odbornicima u skupštini Opštine Kotor koji su bili na strani zakona i očuvanja izborne volje građana, kao i predsjednici Skupštine Dragici Perović, koja je, kako je kazao, istrajavala na poštovanju zakona.

“Od danas grad i Opština Kotor normalno funkcionišu, a ja ću sa mjesta predsjednika Opštine učiniti sve što je u mojoj moći da zaštitim izbornu volju građana”, naglasio je on.

Fukcioner Demokrata Neven Gošović rekao je da je misija sudstva da garantuje vladavinu prava.

“Efikasno postupanje Upravnog suda podrazumjevalo je da odluka bude donijeta prije 14 juna. Svako drugačije postupanje Upravnog suda onemogućavalo bi pristup pravdi”, rekao je Gošović.

Prema njegovim riječima, Jokić nastavlja sa vršenjem funkcije predsjednika Opstine Kotor u punom kapacitetu.

“Donesenom presudom potvrđen je stav da ni na čemu zasnovana Odluka o prestanku manadata predsjedniku opštine Kotor koju je donijela grupa odbornika, u pauzi skupštinskog zasijedanja i koju je potpisala neovlašćena osoba, predstavlja elementarno nezakonit akt”, naveo je Gošović.

On je istakao da je misija sudstva u svakoj demokratskoj državi da garantuje vladavinu prava i obezbijedi pravilnu primjenu zakona na nepristrasan i efikasan način.

“Upravni sud je, uvažavajući navedene razloge i u javnom interesu, štiteći princip zakonitosti slobode i prava građana Kotora, čuvajući pri tom nezavisnost i samostalnost, donio odluku o ovom predmetu 7. juna”, rekao je Gošović.

Kako je naveo, efikasnim postupanjem u tom predmetu Upravni sud je građanima poslao poruku da nezakonito postupanje i zloupotreba ovlašćenja ne mogu predstavljati osnov za preuzimanje vlasti.

Perović je zahvalila Upravnom sudu što je “bio na nivou i poslušao glas razuma i profesije”.

Ona je danas odbornike obavijestila da otkazuje sjednicu Skupštine Opštine Kotor koja je zakazana za 14. jun.

„Odluku koju su donijeli pomogla mi je kao predsjednici Skupštine da pred ovu sjednicu što sam iznuđeno zakazala za 14. jun, sa jednom tačkom dnevnog reda, znam šta treba da radim“, rekla je Perović.

Kako je navela, presudu prihvata i kao priznanje da je ono što je do sad uradila bilo u skladu sa zakonom, Statutom i poslovnikom.

Perović je saglasna da građani Kotora zaslužuju izvinjenje odbornika koji su glasali za smjenu Jokića.

Jokić je, upitan da li očekuje da će opet biti pokrenuta inicijativa za njegovo razrješenje, odgovorio da će obaviti konsultacije sa političkim participantima koalicije.

“Od nekoga ko je bio svjestan da nezakonito postupa ništa me ne bi začudilo, ali poručujem da će svaki politički subjekt snositi političku odgovornost. O njihovim potezima ne bih pričao. Mi ćemo obaviti naše unutarkoalicione konsultacije”, zaključio je Jokić.

Najčitanije