fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabraniti crvene vrpce pred izbore

Zabraniti crvene vrpce pred izbore


Podgorica, (MINA) – Demokratska Crna Gora predložiće Odboru za izbornu reformu ograničavanje ministarskog aktivizma i uvođenje ministarske odgovornosti tokom izborne kampanje kako bi bila obezbijeđena jedna od ključnih pretpostavki za stvaranje uslova za fer i demokratske izbore.

Demokrate, kako je Danu kazao poslanik te stranke Boris Bogdanović, predlažu da se, do donošenja posebnog zakona, u postojeći Zakon o finansiranju političkih subjekata uvede zabrana svakog djelovanja koje bi se moglo okarakterisati kao zloupotreba u vršenju javne funkcije tokom izbornog procesa.

Bogdanović je objasnio da to znači da od dana zakazivanja izbora pa do proglašenja izbornih rezultata, ministri i drugi državni i lokalni funkcioneri ne bi smjeli posjećivati izborne jedinice u svrhu svečanog otvaranja bilo kakvog objekta, polaganja kamena temeljca, obećanja izgradnje objekata i slično.

“Odnosno ne bi smjeli učestvovati na konferencijama, događajima i susretima sa drugim državnim zvaničnicima u tim izbornim jedinicama”, naveo je Bogdanović.

On je rekao da jetokom 30 godina vladavine Demokratske partije socijalista, jedan od njihovih glavnih instrumenata kojim degradiraju izborni proces i, prije svega, narušavaju ravnopravnost učesnika u njemu, korišćenje javne funkcije tokom izbora isključivo radi lične, odnosno promocije političkog subjekta kojem lice pripada.

Bogdanović je kazao da se u toku svih izbornih procesa koji su održani do sada u Crnoj Gori intenziviranjem aktivnosti izvršne vlasti pokušava, korišćenjem državnih pozicija, dodatno u javnosti dati prednost vladajućoj izbornoj listi.

“Tako su godinama unazad otvarani tržni centri, fabrike, spomenici, vrtići, škole, bolnice, putevi, polagani kameni temeljci za objekte koji kasnije nikada nijesu ni bili izgrađeni, premijer, ministar i predsjednici opština presijecali na stotine crvenih vrpci, obećavana izgradnja objekata i to sve tokom izborne kampanje, a nerijetko i samo dan pred izbornu ćutnju”, kazao je Bogdanović.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...