fbpx
NaslovnicaCovid19Zabrana kretanja od 21 do pet sati

Zabrana kretanja od 21 do pet sati

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori će od nedjelje biti zabranjeno napuštanje objekata stanovanja od 21 do pet sati ujutro kao i međugradski saobraćaj vikendom, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT).

Izuzeci od zabrane kretanja od 21 do pet sati ujutro odnose se na obavljanje poslova privredne aktivnosti, rješavanje zdravstvenih potreba i humanitarne razloge.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je novim mjerama koje je donio NKT predviđeno da trgovine i ugostiteljski objekti rade do 20 sati.

Mjerama koje će trajati do 1. decembra predviđeno je da se najviše četiri osobe mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru.

Zabranjeno je kretanje van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje poslova privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarnih razloga.

Novim mjerama zabranjeni su vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika.

Svim ugostiteljskim objektima dozvoljen je rad od sedam do 20 sati a predviđeno je da svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.

Omogućen je rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića.

Dezinfekciona sredstva moraju da budu dostupna na svakom stolu.

Dezinfekcija ruku prilikom ulaska i izlaska iz objekta je obavezna.

U restoranima je unutar objekta potrebno postavljanje barijera između stolova od pleksiglasa.

„Broj osoba za istim stolom se ograničava na četiri, ali tako da razmak između osoba za istim stolom u svim pravcima bude najmanje dva metra. Na terasama mogu da sjede četiri osobe za jednim stolom, a razmak između njih mora biti najmanje dva metra za stolom i između stolova“, odlučio je NKT.

Usluge keteringa mogu se odvijati do 22 sata.

Maloljetnim licima bez pratnje roditelja zabranjen je boravak u ugostiteljskim objektima.

U fitnes centrima obavezno je nošenje zaštitnih maski prilikom vježbanja, a maksimalan broj korisnika je jedan na deset metara kvadratnih.

Grupni treninzi su zabranjeni.

Jedna od mjera koja je donijeta je zabrana posjećivanja u stambenim objektima osoba koje nijesu članovi istog domaćinstva.

Hrapović je kazao da će ove mjere važiti do 1. decembra sa mogućnošću produžetka u slučaju nepovoljne epidemiološke sitaucije.

On je naveo da su rezultati Crne Gore i društva bili sjajni u prvom talasu epidemije.

„Recept za taj uspjeh je bio strah od nepoznatog virusa, restriktivne mjere i odgovornost građana“, rekao je Hrapović.

On je kazao da niko nije odbarao da žrtvuje zdravlje zbog ekonomije ili bilo šta slično.

„Obogaćena je oprema, medicinska i zaštitna, ojačani kapaciteti bolnica, zdravstveni sistem prije svega, ali i drugi vezani sistemi bili su tu u službi građana, ali kao do određenog dijela građana ne dopiru poruke o neophodnom visokom stepenu lične odgovornosti“, naveo jeHrapović.

On je rekao da je jasno da kod jednog dijela građana svi apeli, poruke i mjere nijesu dali rezultate.

„Ne može Institut, bolnica, ne može niko da uradi za vas sve, jedan dio moramo sami“, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, u situaciji velike lokalne transmisije sistem semafora po gradovima dao je rezultate, ali ne onoliko koliko bi trebalo.

„Ako neko u situaciji zatvaranja lokala u svom gradu ode u drugi, onda zaista nijesmo postigli ništa, ili smo postigli malo“, naglasio je Hrapović.

On je kazao da su zdravstveni radnici pod velikim pritiskom i da su vrijedni divljenja zbog posla koji rade.

„U ovom trenutku čini se besmislenim igrati igru traženja krivca, svako od nas može pomoći poboljšanju ove teške situacije. Svako od nas je dio rješenja“, poručio je Hrapović.

On je pozvao nadležne državne organe, inspekcijske službe, policiju, sudstvo i tužilaštvo da poštovanje i primjena mjera budu u vrhu njihovih prioriteta.

„Apelujem da javni djelatnici, članovi parlamenta, politički lideri partija ličnim primjerom poštovanja mjera daju svoj puni doprinos. Svaka neodmjerena izjava ili gest obesmišljavanju veliki rad i trud u borbi protiv virusa“, naveo je Hrapović.

Kako je naveo, ukoliko bi svi odlučili da poštuju jednostavne mjere, sigurno bi se usporilo širenje virusa, ali i pomoglo privredi da se makar malo oporavi.

“To zavisi od svakog od nas pojedinačno”, zaključio je Hrapović.

Najčitanije

Njemački novinari se upoznali sa raznovrsnom ponudom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemački mediji su tokom aprila, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO),...