fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabrana izlaska radnim danima od 19 sati do pet ujutru 

Zabrana izlaska radnim danima od 19 sati do pet ujutru 

Podgorica, (MINA) – Građanima Crne Gore od sjutra se zabranjuje izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, a vikendom od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

„Izuzetno, za vrijeme trajanja ove zabrane, osobe koje izvode kućne ljubimce, mogu da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta“, kaže se u saopštenju NKT-a.

Navodi se da se zabrana ne odnosi se na osobe koje obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana, što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac.

To su, kako je pojašnjeno, zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući osobe koje gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i slično.

Uvodi se i zabrana boravka na otvorenom javnom prostoru, u periodu od pet do 19 sati, djeci mlađoj od 12 godina života, bez prisustva jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva, uz obavezu pridržavanja propisane distance od najmanje dva metra.

Zabranjuju se i sportske i rekreativne aktivnosti na svim javnim površinama, kao okupljanja u kućama i stanovima osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Mjere su, kako je saopšteno, privremenog karaktera i primjenjivaće se 15 dana od dana stupanja na snagu ove naredbe, a ona bi večeras trebalo da bude objavljena u Službenom listu Crne Gore.

Iz NKT-a su upozorili da nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti.

Iz NKT-a su kazali da je konstatovalo da se dosadašnje naredbe ne poštuju u neophodnoj mjeri, kao i da se Crna Gora nalazi u prelomnom trenutku pandemije koji će definisati dalji tok.

„Iskustva i struka nam govore da moramo dodatno unaprijediti poštovanje naredbi i odgovornost svih – i građana i institucija. U ovakvim situacijama, nažalost, ne postoji druga prilika“, zaključeno je na sjednici.

Zauzet je, kako se navodi, jedinstven stav da su odluke koje su donijete odgovorne, i iskazana je odlučnost da mjere budu sprovedene do kraja uz uvjerenje da će ih građani razumjeti i poštovati.

„Ako ne budemo odlučni svi zajedno da uložimo u zdravlje, moraćemo uložiti mnogo više u saniranje posljedica, a nažalost, biće i gubitaka ljudskih života koje je nemoguće vratiti“, kaže se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da će, zbog ulaska u prelomnu fazu epidemije, svakodnevno biti organizovane dvije konferencije za medije dnevno, u devet i 17 sati, kako bi svim medijima bilo omogućeno da, uz direktan prenos, blagovremeno i pod istim uslovima dođu do svih relevantnih informacija.

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...