fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa sufinansiranje projekata dijaspore 130 hiljada EUR

Za sufinansiranje projekata dijaspore 130 hiljada EUR


Podgorica, (MINA) – Uprava za dijasporu donijela je Odluku o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa, odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika u ovoj godini, za šta je opredijeljeno 130 hiljada EUR.

Odluka je, kako se navodi, donijeta na osnovu predloga međuresorne Komisije za raspodjelu sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika, raspisanom sredinom marta.

“U Odluci se navodi da će se sufinansirati 61 program odnosno projekat, a za ovu svrhu Uprava za dijasporu je opredijelila značajan iznos od 130 hiljada EUR”, kazali su iz Uprave agenciji MINA.

Navodi se da su sufinansirani programi, odnosno projekti koje realizuju organizacije dijaspore-iseljenika.

“To su očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, očuvanje kulturnog identiteta, jačanje obrazovne, naučne, kulturne i sportske saradnje, informisanje i povezivanje, zaštita prava i položaja dijaspore – iseljenika i unapređivanje privrednog partnerstva”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je pravo učešća na Javnom konkursu imala organizacija dijaspore-iseljenika koja je registrovana najmanje dvije godine prije objavljivanja javnog konkursa, a u osnivačkom ili drugom aktu ima utvrđene ciljeve i djelatnosti u skladu sa politikom i zalaganjima Crne Gore u odnosu na dijasporu – iseljenike

“Kao i da naziv te organizacije ili sadržaj osnivačkog akta jasno upućuje na njenu povezanost sa Crnom Gorom, i da je u toku dvije godine koje prethode objavljivanju javnog konkursa realizovala najmanje dva projekta ili aktivnosti koje doprinose ostvarivanju i jačanju saradnje sa Crnom Gorom”, kaže se u saopštenju.

U Odluci se navodi da se Program, odnosno projekat organizacije dijaspore – iseljenika može sufinansirati najviše do 50 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

“Pri čemu se program, odnosno projekat koji može imati uticaj na razvoj manje razvijenih područja u Crnoj Gori, može sufinansirati najviše do 70 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju”, piše u Odluci.

U Odluci je navedeno i da će u roku od 30 dana od njenog objavljivanja, Uprava za dijasporu sa organizacijom dijaspore – iseljenika kojoj su sredstva dodijeljena, zaključiti ugovor o sufinansiranju programa odnosno projekta.

“Kojim će se preciznije urediti način isplate i korišćenja dodijeljenih sredstava, način izvještavanja i nadzora nad realizacijom programa odnosno projekta za koji su dodijeljena sredstva, kao i druga pitanja od značaja za njegovu realizaciju”, dodaje se u Odluci.

Sufinansiranje projekata organizacija dijaspore-iseljenika predstavlja jedan od najznačajnijih projekata Uprave, koji je direktno usmjeren na organizacije dijaspore, pružanje podsticaja za njihov rad i jačanje njihovih kapaciteta kroz obezbjeđivanje finansijskih sredstava za realizaciju njihovih aktivnosti.

Snaženjem organizacija dijaspore, jačanjem njihovih kapaciteta, Uprava želi da podstakne njihov doprinos u ostvarivanju i jačanju saradnje Crne Gore sa svojom dijasporom na svim poljima.

Najčitanije