fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa sporazumni raskid radnog odnosa prijavilo se 1,9 hiljada zaposlenih

Za sporazumni raskid radnog odnosa prijavilo se 1,9 hiljada zaposlenih

Podgorica, (MINA) – Tokom prošle godine za sporazumni raskid radnog odnosa prijavilo se 1.579 zaposlenih na centralnom i 322 zaposlena na lokalnom nivou, što je ukupno oko 1,9 hiljada zaposlenih u javnom sektoru, saopštila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je portalu Radio Televizije Crne Gore kazala da su do sada zaključena 54 sporazuma o prestanku radnog odnosa na centralnom i lokalnom nivou.

Kako je navela Pribilović, bilježi se trend usporavanja zapošljavanja u javnoj upravi, a najviše zainteresovanih za sporazumni raskid radnog odnosa je u sektorima zdravstva, prosvjete, finansija, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova.

Posmatrano po opštinama, najveći broj je u Podgorici 104, Pljevljima 72, Nikšiću 43.

Pribilović je rekla da je na lokalnom nivou do sada zaključeno 50 sporazuma o prestanku radnog odnosa, kao i da ukupni neto iznos otpremnina po tom osnovu iznosi oko 387,2 hiljade EUR.

Prema podacima Ministarstva finansija iz avgusta prošle godine, na centralnom nivou zaposleno je 38.426 osoba, dok je na lokalnom nivou, prema podacima MJU zaposleno 12.192 osobe zaključno sa junom prošle godine, što je ukupno 50.618 u javnoj upravi.

“Kada govorimo o trendovima, mogu reći da imamo trend usporavanja zapošljavanja u javnoj upravi. Prateći proces po kvartalima, može se zaključiti da u nekim segmentima imamo smanjenje, ali generalno još uvijek nijesmo došli do nivoa koji smo zacrtali našim strateškim dokumentima”, kazala je Pribilović.

Kako je navela, prosječna starost zainteresovanog zaposlenog na centralnom nivou je 59, a na lokalnom 58 godina.

“Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je omjer žena i muškaraca koji su podnijeli zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa na centralnom nivou približno isti, žena je 51,6 odsto, a muškaraca 48,4% odsto”, dodala je Pribilović.

Ona je podsjetila da svi zainteresovani mogu da podnesu zahtjev tokom trajanja važenja Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, odnosno do 31. decembra ove godine.

“Na osnovu procjene zainteresovanosti zaposlenih i raspoloživosti finansijskih sredstava, organ ili institucija može raspisati novi javni poziv tokom trajanja važenja navedene odluke”, navela je Pribilović.

Ona je poručila da će tokom ove godine nastaviti da rade posvećeno na koordinaciji i praćenju sprovođenja mjera predviđenih Planom optimizacije od strane organa i institucija na centralnom i lokalnom nivou.

“To podrazumijeva nastavak primjene ograničavanja zapošljavanja u javnoj upravi, mjere sporazumnog prestanka radnog odnosa uz isplatu otpremnine i praćenja kako organi planiraju ljudske resurse u srednjem roku i da li se to odvija u skladu sa stvarno potrebnim brojem izvršilaca uz sagledavanje budžetskih i strateških opredjeljenja rada Vlade”, zaključila je Pribilović.

Najčitanije