fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa pristupanje EU ključno zatvaranje poglavlja u kritičnim oblastima

Za pristupanje EU ključno zatvaranje poglavlja u kritičnim oblastima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će posljednju fazu u pristupu Evropskoj uniji (EU) dostići tek kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima koje se tiču slobode izražavanja i medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala, kao i reformi u oblasti pravosuđa.

To su, kako je saopšteno iz Vlade, poručili potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borel Fonteljes i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji su potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću čestitali stupanje na tu dužnost i na formiranju nove Vlade.

Fonteljes i Varhelji su, kako se navodi, pozdravili posvećenost nove Vlade strateškom cilju pristupanja Uniji i naveli da su ubijeđeni da će Abazović u tom procesu imati važnu ulogu.

“EU, kao najveći investitor, trgovački i ekonomski partner Crne Gore, nastaviće da pomaže Crnoj Gori na njenom putu evropskih integracija”, naglasili su Fonteljes i Varhelji.

Fonteljes i Varhelji su rekli da u trenutku kada se svi suočavaju sa pandemijom i socioekonomskim posljedicama koje je ostavila, treba uložiti dodatne napore kako bi ubrzali sprovođenje dugo očekivanih reformi koje u pristupnim pregovorima od Crne Gore zahtijeva EU.

Oni su kazali da prioritet u daljim pregovorima na putu ka EU ostaje vladavina prava, koja se ogleda u zatvaranju poglavlja 23 i 24.

„Evropski zvaničnici skrenuli su pažnju da će Crna Gora posljednju fazu u pristupu EU dostići tek kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima koje se tiču slobode izražavanja i medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i reformi u oblasti pravosuđa“, navodi se u saopštenju.

Fonteljes i Varhelji su kazali da je posljednji izvještaj Evropske komisije dao jasne smjernice kako da se poboljša funkcionisanje pravosuđa i osnaži borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Ohrabrujemo Vas da implementirate te smjernice i iskoristite već postojeće mehanizme u tom smislu”, naveli su Fonteljes i Varhelji.

Abazović je zahvalio na čestitkama i naveo da mu čini čast i zadovoljstvo što će sa mjesta potpredsjednika Vlade dati lični doprinos na putu evropskih integracija.

On je u odgovoru saopštio da je zahvalan EU na kontinuiranoj pomoći Crnoj Gori u prethodnom periodu.

“Pristupanje Crne Gore EU ostaje spoljnopoljitički prioritet nove Vlade”, zaključio je Abazović.

Najčitanije