fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa ljekove traže 95 miliona EUR

Za ljekove traže 95 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) zatražio je od Vlade povećanje troškova za ljekove i medicinska sredstva sa 82 na 95 miliona EUR u narednoj godini, kako bi sve zdravstvene ustanove nesmetano mogle da funkcionišu.

Iz FZO-a je dnevnom listu Dan saopšteno da traže povećanje za oko 13 miliona EUR, a odnose se na ljekove u javnim zdravstvenim ustanovama, ljekove na recept u državnim i privatnim apotekama i ostala medicinska sredstva.

Prema poslednjim podacima Fonda, ta institucija duguje dobavljačima veledrogerijama oko 30 miliona EUR.

“Samo za Klinički centar Crne Gore za ljekove i medicinska sredstva projektovano je uvećanje sa 28 na 37 miliona, a sredstva za zarade u javnim zdravstvenim ustanovama (JZU), bez Instituta za javno zdravlje, uvećana su sa 98 na 103 miliona EUR“, kaže se u saopštenju.

Sredstva za materijalne troškove JZU uvećana su sa 17 na 21 miliona EUR, a za kapitalne izdatke planirano je sedam miliona EUR, što je za tri više u odnosu na ovu godinu.

Izdaci za medicinsku opremu i sredstva transporta obuhvataju sredstva za otplatu anuiteta za nabavljenu medicinsku opremu po bilansima potreba za medicinskom opremom iz 2017. i 2018. godine, koje je sačinilo Ministarstvo zdravlja, u iznosu od tri miliona EUR i sredstva za nabavku nove opreme i voznog parka po zahtjevima JZU u iznosu od dva miliona.

“Uvećana su sredstva za zajedničke programe, prije svega za kontinuiranu medicinsku edukaciju (KME), Nacionalne preventivne programe i drugo”, naveli su iz FZO-a.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...