fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa dvije godine 15 napada na ljekare

Za dvije godine 15 napada na ljekare

Podgorica, (MINA) – U javnim zdravstvenim ustanovama, u protekle dvije godine, evidentirano je više od 15 slučajeva fizičkih napada na ljekare i medicinsko osoblje, saopštili su iz sindikata zdravstva i doktora medicine.

Iz ta dva sindikata su naveli da podaci o broju napada trebalo da zabrinu Ministarstvo zdravlja i druge državne institucije.

Predsjednica Sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić, kazala je za Dan da je spisak napada na ljekare znatno veći, ali da je samo dio njih objelodanjen u javnosti.

Ona je navela da se sve češće susrijeću sa pacijenatima koji su nervozni zbog svog stanja i da moraju tražiti način kako da se zaštitie od fizičkog nasilja.

“Nama treba neko ko će odmah reagovati prema institucijama u situaciji kada doživimo napade. Imamo situaciju da rodbina često izaziva incidente, jer želi da im se član porodice odmah pregleda i izliječi. Nemaju strpljenja, iako ljekari nekome drugome već možda spasavaju život “, kazala je Krivokapić.

Kako je dodala, poseban problem su građani u alkoholisanom stanju i pod dejstvom droga.

Krivokapić smatra da bi Ministarstvo zdravlja trebalo da napravi plan sa upravama ustanova, kako bi se ljekari zaštitili od nasrtaja.

Krivokapić je najavila je da će tražiti od Ministarstva zdravlja da se zaštiti ljekari, posebno mlade kolege iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji su, prema njenim riječima, najčešće na udaru.

Najčitanije