fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa bolovanja skoro šest miliona EUR

Za bolovanja skoro šest miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Troškovi države za bolovanja u prošloj godine iznosiće skoro šest miliona EUR, od čega je više od polovine izdvojeno za trudnička, saopštio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić .

On je kazao da je, prema preliminarnim podacima, prošle godine izgubljeno 1.221.028 radnih dana.

“Najčešći razlozi zbog kojih se odobravaju bolovanja su problemi sa kičmom, psihijatrijska bolovanja, kardiološki slučajevi i drugo”, rekao je Čirgić za Vijesti.

On je kazao da je prema do sada obrađenim zahtjevima u prošloj godini, troškovi za naknade za bolovanje iznose oko 5,6 miliona EUR i da je u toku obrada zahtjeva podnijetih u decembru.

Procjena je, kako je naveo, da će nakon obrade svih zahtjeva troškovi biti približno na nivou 2018. godine, odnosno 5,9 miliona EUR.

Čirgić je kazao da se od ukupnih troškova za privremenu spriječenost za rad na trudnička bolovanja odnosi oko 3,09 miliona EUR ili 55 odsto.

“Broj slučajeva bolovanja preko 15 dana, koje su cijenila Prvostepene ljekarske komisije Fonda u prošloj godini,prema preliminarnim podacima, iznosio je 18.891, a u 2018. godini 17.563. Broj izgubljenih radnih dana bio 1.221.028, dok je godinu ranije bio 1.140.540”, istakao je Čirgić.

Najčitanije