fbpx
NaslovnicaCrna GoraVukčević: Crnoj Gori potreban dijalog

Vukčević: Crnoj Gori potreban dijalog

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori potreban je racionalan, argumentovan i činjeničan dijalog, ocijenio je predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragan Vukčević.

Vukčević je danas na konstitutivnoj sjednici Odbora za obilježavanje Jubileja 50 godina CANU-a, istakao da su prvi put, tri čelna čovjeka crnogorske politike gosti Akademije.

“Ta tri čovjeka o mnogim stvarima različito misle, ali sam siguran da sva trojica dijele isto mišljenje kao i mi, da mi druge kuće osim Crne Gore nemamo”, kazao je Vukčević.

Vukčević je kazao da je Skupština CANU-a, na sjednici 15. decembra prošle godine, donijela odluku o obrazovanju Odbora za obilježavanje jubileja 50 godina CANU-a.

On je rekao da su u Odboru predsjednici države, Skupštine i Vlade, Milo Đukanović, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić kao i nadležni ministar iz oblasti nauke i kulture.

Đukanović je kazao da je CANU formirana prije 50 godina i da je to jedna od najvažnijih odluka koje je država Crna Gora donijela.

On je kazao da je formiranje institucija kao što je CANU značilo snažan pečat kontinuiranog i plodnog razvoju crnogorske države i crnogorskog društva.

Đukanović je istakao da je važno da CANU bude još intenzivnije uključena u sva pitanja budućeg razvoja Crne Gore.

On je kazao da se suočavamo sa obnovljenom idejom i retrogradnom potrebom da se dovodi u pitanje crnogorski državni i nacionalni identitet.

Đukanović je naveo da postoji obaveza da na takve aspiracije damo odgovor, koji će biti u interesu Crne Gore.

“Naš odgovor mora biti građanska Crna Gora na proevropskom putu razvoja”, kazao je Đukanović.

Krivokapić je kazao da CANU, kao Hram mudrosti, sagledava sve uspjehe i neuspjehe svoga naroda.

„Sabira sva njegova iskušenja i predlaže rješenja posredstvom dokazanog profesionalizma, ali i savjesnog patriotizma, jer ste vi uzor Crne Gore”, poručio je Krivokapić.

On je kazao da znanja, kompetencije i izuzetna mudrost akademika, ne podliježu sudovima političkih mijena i dnevnim predrasudama, “već istinoljubivim naučnim činjenicama i savjesnoj brizi za očuvanje svih vrijednosti koje Crna Gora ima”.

“Vaša misija ostaje temelj i sjećanje na onu tačku otkuda smo kao narod krenuli i odgovor kamo nam valja stići“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je ocijenio da se Crna Gora i njeni građani nalaze na istorijskoj prekretnici.

On je naveo da su već napraviljeni iskoraci ka novim pristupima savremene demokratije, novim prostorima osvojenih građanskih sloboda i prava, ne odustajući od evropskog puta i evropske perspektive.

“Kao Vlada želimo da Vašu akademsku blagonaklonost, dobronamjernost i Vašu mudrost sasvim primimo na znanje, koje stavljamo u funkciju građanskog pomirenja i ujedinjenja, građanske solidarnosti i inkluzivnosti, u funkciju prosperiteta, koji ne smije biti doveden u pitanje od strane partikularizma, subjektivizma, iracionalizma ili uskostranačja“, kazao je Krivokapić.

Bečić je rekao da smo u atmosferi podjela, atmosferi tenzija i da to nije dobro za Crnu Goru.

“Nikad se neću pomiriti i uvijek ću se suprostaviti izjednačavanju patriotizma i jefitinog političkog profiterstva, sa koje god strane to dolazilo i naš zajednički zadatak”, poručio je Bečić.

Najčitanije