fbpx
NaslovnicaCrna GoraVučurović: Rekonstrukcija Vlade najbolje rješenje

Vučurović: Rekonstrukcija Vlade najbolje rješenje

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) odlučan je u namjeri da vlada bude rekonstruisana, jer sve ukazuje da je to najbolje rješenje koje nudi političku stabilnost i put ka ozbiljnim reformama, koje ne može donijeti ekspertska vlada, kazao je poslanik tog političkog saveza Jovan Vučurović.

On je naveo da je nastavak pregovora lidera parlamentarne većine i premijera Zdravka Krivokapića bio najavljen za danas, ali da se to očigledno neće desiti.

“Bez obzira na to, DF je uvijek spreman za nastavak pregovora i dogovor”, poručio je Vučurović u intervjuu agenciji MINA.

Na pitanje šta vidi kao mjeru kompromisa sa obzirom na to da je stav URA-e da Vlada mora da ostane ekspertska i nestranačka, dok su se 38 poslanika i premijer izjasnili za model političko- ekspertske Vlade, on je odgovorio da kompromis podrazumijeva da se uvaže stavovi različitih strana.

Međutim, kako je rekao Vučurović, dešava se da grupacija od tri poslanika ne želi kompromis nego nametanje stavova političkim snagama koje imaju 38 poslanika.

“Svi smo saglasni da je sadašnje stanje neodrživo, a ogromna većina smatra da je eksperiment sa ekspertskom vladom bio loš, nije dao rezultate, da je samo izazvao nestabilnost unutar parlamentarne većine, a kao što vidimo, godinu imamo i krizu institucija”, kazao je Vučurović.

Tu činjenicu, kako je poručio, treba svi da konstatuju.

“A ne da se ponovo promoviše taj propali projekat i sprečava dogovor na koji je spremna većina političkih subjekata parlamentarne većine”, naveo je Vučurović.

Prema njegovim riječima, nije dobro da zbog bilo čijeg inata i sujete tapkaju u mjestu kad se već otvorila mogućnost za konsenzus oko rekonstrukcije Vlade.

“DF je odlučan u namjeri da sadašnja vlada bude rekonstruisana, jer sve ukazuje da je to najbolje rešenje koje nudi i političku stabilnost i put ka ozbiljnim reformama koje ne može donijeti ekspertska vlada”, kazao je Vučurović.

Kako je dodao, postoje i drugi modeli izlaska iz krize vlasti, poput izglasavanja nove vlade, a kao neko krajnje rešenje tu je i raspisivanje izbora.

“Mi, ipak, očekujemo da postoji prostor za dogovor”, rekao je Vučurović.

Upitan da prokomentariše pojedine ocjene da kada bi DF ušao u Vladu, ona ne bi imala podršku Evropske unije (EU) i zapadnih partnera Crne Gore, on je kazao da to prosto nije istina, jer to niko nije rekao.

“Ako neko ima podatak i dokaz da EU ili neko drugi ne žele da DF bude u vladi, neka kaže”, poručio je Vučurović.

DF, kako je naveo, nema nikakav problem sa međunarodnom zajednicom.

“Već sa onim parapolitičkim centrima koji su svojevremeno upravljali sa Pozitivnom Crnom Gorom i ucjenjivali ostale, a nastavljaju i danas da rade taj posao, a radi se o vlasnicima drugosrbijanskog tabloida Vijesti”, kazao je Vučurović.

On je rekao da je ono što smo čuli od međunarodne zajednice stav predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je kazala da je to pitanje demokratije i da građani odlučuju kome daju povjerenje.

DF i koalicija Za budućnost Crne Gore, kako je naveo, imaju povjerenje građana i najveći broj poslanika unutar parlamentarne većine.

Prema riječima Vučurovića, DPS je taj koji sigurno ne žele i strahuje da DF bude u vladi.

“Jer oni znaju da bi to značilo temeljnu demontažu kriminalnog sistema Mila Đukanovića i u krajnjem zabranu rada DPS-a kao političkog krila mafije.
Dakle, od ulaska DF-a u vladu treba da strahuju samo DPS i mafija”, kazao je Vučurović.

Upitan kako komentariše izjavu potpredsjednika URA-e Miloša Konatara da se često ne može vidjeti razlika u napadima DF-a i Demokrata na taj građanski pokret, što je posljedica približavanja i stavljanja znaka jednakosti između djelovanja DF-a i Demokrata, odnosno objedinjavanje te opcije na desnom političkom spektru, on je naveo da smatra da se radi vjerovatno o nespretnom saopštavanju stavova,

“Jer na “drugoj strain” je samo DPS, a sumnjam da će se URA priključiti političko-kriminalnoj grupaciji Mila Đukanovića i napraviti potez koji bi bio političko samoubistvo”, rekao je Vučurović.

Dogovor između DF-a i Demokrata je, kako je rekao, veoma važan i pozitivan za Crnu Goru.

Vučurović je kazao da bi bilo dobro da ga i URA pozdravi, jer ne vidi koja je svrha od produbljivanje nesporazuma.

“Podsjećam da je i sama URA tražila da se prvo dogovore DF i Demokrate i da će taj dogovor prihvatiti svi ostali, ali sada slušamo drugu priču. Valjda je bolje da se dogovaramo unutar parlamentarne većine, nego da se inatimo i uvlačimo u stalne rasprave”, zaključio je Vučurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu