fbpx
NaslovnicaCrna GoraVojna operacija za sigurnost granica

Vojna operacija za sigurnost granica

Podgorica, (MINA) – Cilj vojne operacije Turske, Izvor mira, je da obezbijedi sigurnost granica te države, neutrališe teroriste u regionu i tako spasi Sirijce od ugnjetavanja i okrutnosti terorista, rekla je turska ambasadorka u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Ta operacija započela je u srijedu.

Ozan je u intervjuu agenciji MINA kazala da se Turska trenutno bori protiv brojnih terorističkih organizacija koje predstavljaju rizik i prijetnju po njenu nacionalnu sigurnost.

»Odlučnost Turske da se bori protiv tih terorističkih organizacija je čvrsta«, rekla je Ozan, dodajući da se prijetnja terorizmom, koja potiče iz Sirije još nije završila.

Ona je ukazala da je Turska, tokom poslednje dvije godine bila izložena neprijateljskim djelima od PYD/YPG.

Kako je navela, kroz tunele, koje je PYD/YPG iskopao duž graničnih područja u tom regionu, eksploziv i municija su krijumčareni u Tursku, kako bi bili predati terorističkoj organizaciji PKK.

Kako je rekla, sve je više dokaza o kršenjima ljudskih prava, kao što su regrutovanje dječaka vojnika, zastrašivanje disidenata, i prisilne regrutacije u područjima koja su pod njegovom kontrolom a prigovori lokalnog stanovništva protiv tiranske vladavine PYD/YPG a neprestano su u porastu.

Prema njenim riječima, cilj nedavno pokrenute vojne operacije je da se obezbijedi sigurnost granice na Turskoj, da se neutrališu teroristi u regionu i tako spasu Sirijci od ugnjetavanja i okrutnosti tih terorista.

»Naša ambicija je očuvanje teritorijalnog integriteta i jedinstva Sirije, ponovno uspostavljanje zakona i reda, mir i stabilnost u Siriji, tako da svi nevini ljudi, migranti koji su mnogo pretrpjeli, mogu da se vrate u svoju domovinu«, rekla je Ozan.

Kako je dodala, na Balkanu svi znaju šta znači biti migrant i kakva je tragedija ostaviti sve- porodicu, prijatelje, domovinu, dragocenosti i otići u sklonište u inostranstvo, vrlo rizičnim nepoznatim putem, ka neizvjesnoj budućnosti.

Ona je dodala da se operacija sprovodi na temelju međunarodnog prava, relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i u potpunosti poštujući teritorijalni integritet i jedinstvo Sirije.

»Samo će teroristički elementi i njihova skrovišta, skloništa, mjesta, oružje, vozila i oprema biti ciljani. Baza i osmatračnice u operativnom području koji pripadaju našim saveznicima nisu meta«, ukazala je Ozan.

Namjera je, kako je rekla, da se nastavi operacija sve dok svi teroristi ne budu zbrisani iz regiona, obezbijeđena turska granica i lokalni Sirijci oslobođeni tiranije.

Ozan je primjerom objasnila kako vidi cijelu situaciju.

»Zamislite da živite sa voljenom porodicom a u vašem komšiluku su zločinci bez srca, koji ubiju vašu djecu. Upozoravali ste tu osobu više puta a policije, koja bi trebala da vas zaštititi, nema a nekad zastupa kriminalca. Šta biste uradili da zaštitite ostatak porodice?«, pitala je Ozan.

Kako je navela, instinkt za samoodbranu bio bi glavna pokretačka snaga koja bi svakog vodila.

»Otac ili majka učinili bi bilo šta da zaštite svoju djecu i niko ih ne smije i ne može kriviti«, poručila je Ozan.

Kako je kazala, pravo na samoodbranu postoji otkad je civilizacije i to je dio skoro svih porijekla prava.

On je dodala i da su Generalni sekretar UN-a, predsjednik Savjeta bezbjednosti UN-a i generalni sekretar NATO-a pismeno obaviješteni o početku operacije.

Prema njenim riječima, očekivanja u vezi sa prijetnjama od PYD/YPG više puta su upućeni svim saveznicima, posebno u SAD-u.

»Naši razgovori sa SAD-om o uspostavljanju sigurne zone sa ciljem da se bave našim legitimnim bezbednosnim problemima i održi borbu protiv ISIS-a ostaju neupadljivi«, rekla je Ozan.

Kroz sve kontakte, naglasili smo da, ukoliko bude neophodno nećemo oklijevati da iskoristimo svoje pravo na samoodbranu, proizilazeći iz međunarodnog prava, o trenutku, obliku i lokaciji po izboru.

»Ponovili smo da od Turske ne treba očekivati da toleriše prisustvo terorista na njenim granicama. Prisustvo terorističkih grupa koje provode separatističke programe takođe ugrožava teritorijalni integritet i jedinstvo Sirije« pojasnila je Ozan.

U tom kontekstu, rekla je ona, turske oružane snage su u srijedu pokrenule operaciju pod nazivom Izvor mira.

Upitana da li se plaši da bi zbog ovih napada Turska mogla da ima neke rizike, odgovorila je da od početka osamdesetih žive sa rizikom bezbjednosti i teritorijalnog integriteta.

»Tu je bilo više od 40 hiljada života. Sada je vrijeme da se ovaj rizik eliminiše jednom zauvijek«, navela je Ozan.

Ona smatra da operacija ima cilj da podrži međunarodne napore kako bi se olakšao siguran i dobrovoljan povratak raseljenih Sirijaca u njihove matične domove ili druga mjesta po njihovom izboru u Siriji, u skladu sa međunarodnim pravom i u koordinaciji s relevantnim agencijama UN-a.

»Agencije za pomoć znaju da je Turska uspješno zaključila operaciju “Eufrat štit” u 2017. godini i operaciju “Maslinova grana” u 2018. godini u kojoj je Turska očistila područje veće od četiri hiljade kvadratnih metara od terorizma ISIS-a i PYD/YPG omogućavajući da se više od 360 hiljada Sirijaca vrati svojim kućama«, navela je Ozan.

»Turska, ne samo da je eliminisala teroriste, već je uložila i u infrastrukturu područja koja je bila potpuno devastirana. Izgradili smo puteve, škole, bolnice, vladine zgrade, kako bi se Sirijci mogli vratiti i živjeti tamo«, navela je Ozan.

Kako je dodala, doveli su struju i vodu.

Ona je naglasila da Turska nema nikakve planove za izmjenu demografske strukture.

»Naprotiv, ova anti-teroristička operacija zamišljena je da olakša povratak Sirijaca koji su raseljeni zbog dijela PYD/YPG a koji predstavljaju zločine protiv čovječnosti, uključujući etničko čišćenje«, zaključila je Ozan.

Najčitanije