fbpx
NaslovnicaCrna GoraVladavina prava ne samo na papiru, već i u praksi

Vladavina prava ne samo na papiru, već i u praksi

Podgorica, (MINA) – Vlasti u Crnoj Gori moraju sada, više nego ikad, da udvostruče napore da se pridržavaju ne samo slova, već i duha zakona koji garantuje nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u intervjuu Vijestima kazala da vjeruje da nedavni izvještaj Fridom hausa pokreće u pravom trenutku važna pitanja koja se tiču percepcije opšteg demokratskog nazadovanja Crne Gore u posljednje vrijeme.

Kako je navela, stavljajući po stani pitanja objektivnosti i pristrasnosti u vezi sa tim izvještajem, činjenica je da ankete pokazuju da skoro 90 odsto građana Crne Gore vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je još više zabrinjavajuće, 60 odsto njih vjeruje da je korupciju nemoguće iskorijeniti.

„Nema sumnje da je endemska korupcija usporila evroatlanske integracije Crne Gore i da vlasti moraju sada, više nego ikad, udvostručiti napore da se pridržavaju ne samo slova, već i duha zakona koji garantuje nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo“, naglasila je Rajzing Rajnke.

Vladavina prava, kako je kazala, mora postojati ne samo na papiru, već i u praksi, a institucije treba da obezbijede da oni koji krše zakon za to odgovaraju.

„Vladini zvaničnici moraju neumorno da rade na poboljšanju života građana, a ne da koriste položaj moći u svrhu zadovoljenja vlastitih interesa“, navela je Rajzing Rajnke.

SAD će, kako je poručila, učiniti sve što mogu kako bi pomogle građanima Crne Gore da ostvare svoje ciljeve i težnje, ali budućnost Crne Gore zavisi od njenih građana.

Upitana da li uočava opasnost po demokratske procese u Crnoj Gori zbog slučajeva kršenja privatnosti objavljivanjem spiskova osoba u izolaciji i hapšenja ljudi koji na društvenim mrežama kritikuju zvaničnike, ona je navela da sve radnje koje vlasti preduzimaju, a odnose se na ograničavanje osnovnih prava, moraju uvijek biti strogo u skladu sa zakonom, primjenjivati se jednako i biti što je moguće proporcionalnije.

„Pozvala bih na posebni na oprez kod određivanja mjera pritvora, bilo da je riječ o običnim građanima ili novinarima zbog onoga što kažu, ili pišu“, dodala je Rajzing Rajnke.

Upitana za razloge za pad Crne Gore na ljestvici slobode medija, Rajzing Rajnke je navela da vlasti moraju, bez sumnje, učiniti mnogo više kako bi istražile i krivično procesuirale slučajeve nasilja nad novinarima i uništavanja medijske imovine.

„Crna Gora će teško unaprijediti svoju poziciju na skalama slobode medija bez usklađenih napora da istage i krivično gonjenje odgovornih za napade na novier istinski učine prioritetnim“, rekla je Rajzing Rajnke.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...