fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada spremna za intenzivniji proces pregovora

Vlada spremna za intenzivniji proces pregovora

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore je, prihvatanjem nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji (EU), pokazala spremnost za intenziviranjem procesa, ocijenjeno je na sastanku Pregovaračke grupe.

Na sjednici kojom je predsjedavao glavni pregovarač Aleksandar Drljević, razgovarano je o novoj metodologiji, Nezvaničnom radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24, kao i o podršci Crnoj Gori iz EU fondova u vrijeme epidemije koronavirusa.

Konstatovano je da su prihvatanju nove metodologije prethodile konsultacije i detaljna analiza prednosti novog pristupa.

Drljević je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, kazao da nova metodologija, u tehničkom smislu, ne donosi ništa novo kad su u pitanju pregovori Crne Gore sa EU, ali da naglašava političku volju s obje strane za nastavak reformi i predstavlja iskorak u procesu.

„Vlada je prihvatanjem nove metodologije pokazala volju i spremnost da još intenzivnije i posvećenije sprovodi svoje obaveze i svi treba da budu svjesni svoje uloge, jer uspješnost sveukupnog procesa zavisi od ispunjavanja pojedinačnih obaveza“, rekao je Drljević.

Članovi Pregovaračke grupe su ocijenili da je dodatnu vrijednost procesu dao i Non paper, imajući u vidu da je dokument pokazao da napretka ima u ključnim oblastima od kojih zavisi napredak u pregovorima.

„Vjerujemo da će napredak u oblasti vladavine prava, koji je notiran u Non paperu, biti podsticaj državama članicama da daju zeleno svijetlo za skoro otvaranje poglavlja 8, kako bismo zakoračili u zahtjevniju fazu procesa“, dodao je Drljević.

On se osvrnuo i na podršku Crnoj Gori iz EU fondova tokom epidemijske krize, ocjenjujući da je Unija još jednom pokazala posvećenost ovom regionu, kao i da je kredibilan partner.

Najčitanije