fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada SAD izdvojila 300 hiljada USD

Vlada SAD izdvojila 300 hiljada USD

Podgorica, (MINA) – Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izdvojila je 300 hiljada USD pomoći za ublažavanje širenja epidemije COVID-19 u Crnoj Gori.

Sjedinjene Države, preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID), u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima rade na identifikovanju prioritetnih područja za podršku.

“Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize COVID-19”, kazala je američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Osim toga, kao dio regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofa, USAID, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori obezbjeđenjem obuke i opreme za Operativni centar za reagovanje u hitnim slučajevima, koji će uskoro biti funkcionalan, u borbi sa COVID-19 i za buduće odgovore na katastrofe u Crnoj Gori.

“Od 2010. godine, kroz humanitarni program Komande američke vojske u Evropi EUCOM pomogli smo unaprjedjenje kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih usluga i reagovanje na hitne slučajeve”, kaže se u saopštenju američke Ambasade u Podgorici.

Program je omogućio renoviranje Odjeljenja intenzivne njege u Dječjoj bolnici u Podgorici, izgradnju hitne pomoći u bolnici u Kolašinu, obnovu oftalmološkog i urološkog odjeljenja nikšićke bolnice i nabavku hirurškog mikroskopa za Specijalizovanu bolnicu u Risanu.

Program humanitarne pomoći omogućio je i donaciju medicinske opreme Kliničkom centru Crne Gore tokom aktuelne krize, a planiramo i dalja ulaganja u zdravstveni sistem Crne Gore.

“Novih 300 hiljada USD pomoći USAID-a nastavak su dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu više od 332 miliona USD koja uključuju i više od milion USD podrške zdravstvu”, kaže se u saopštenju.

Sjedinjene Države su, kako se navodi, decenijama najveći svjetski kontributor bilateralne pomoći javnom zdravstvu.

Od 2009. američki poreski obveznici su velikodušno izdvojili više od 100 milijardi USD zdravstvene pomoći i gotovo 70 milijardi USD humanitarne pomoći na globalnom nivou.

Najčitanije