fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada nije za isticanje zastava na zgradama partija

Vlada nije za isticanje zastava na zgradama partija

Podgorica, (MINA) – Vlada nije prihvatila amandman na izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koji je podnio poslanik Andrija Popović, a kojim je predviđeno da se državna zastava ističe i na zgradama u kojima se nalaze prostorije političkih partija.

Vlada je navela da se Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore uređuje način upotrebe i zaštite državnih simbola, a Predlogom zakona o izmjeni i dopunama tog zakona teži ka jačanju svijesti građana o poštovanju simbola svoje države.

“Saglasno tome, propisana obaveza stalnog viorenja zastave Crne Gore na objektima iz člana 15 ovog zakona je dovoljna, pa se bez dodatnih analiza predloženi amandman ne može prihvatati”, navodi se u obrazloženju.

Na takav stav, kako se dodaje, upućuje i uporedna praksa susjednih država u regionu, koje svojim zakonima to pitanje ne uređuju na način kako se predlaže amandmanom, niti na sličan način.

Vlada je saopštila da amandman, koji joj je dostavila Skupština, nije prihvatljiv i iz razloga što predložena dopuna nije adekvatno pravno-tehnički formulisana.

Popović je ranije agenciji MINA kazao da se prvi put traži da zastava bude istaknuta i na zgradama u kojima se nalaze političke partije koje su zastupljene u državnom i lokalnim parlamentima, kako bi se na taj način iskazalo poštovanje prema državi.

Amandmanom je predviđeno da se zastave ističu na zgradama u kojima se nalaze službene prostorije Predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Predviđeno je da zastave budu istaknute i na zgradama u kojima se nalaze organi lokalnih samouprava, javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu, vaspitno-obrazovnih ustanova čiji je osnivač država, kao i na zgradama u kojima se nalaze prostorije političkih partija koje djeluju u državnom i lokalnim parlamentima.

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...