fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada nije povukla Zakon o majkama

Vlada nije povukla Zakon o majkama

Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada saopštila je danas da nije povukla, kako navodi, takozvani zakon o majkama, već je u zakonskoj proceduri sprovela odluku Ustavnog suda.

Vlada je reagovala na izjavu mitropolita Amfilohija „da postoji mogućnost da crnogorska vlast povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao što je povukla Zakon o majkama”.

“Podsjećamo Mitropolita da Vlada ni tada nije imala takvu mogućnost, kao što je nema ni danas,i nije povukla takozvani zakon o majkama”, kaže se u saopštenju.

Odlučujući o ustavnosti tog pravnog propisa, koji se zove Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Ustavni sud je, kako se navodi, ocijenio da su pojedine njegove odredbe diskriminatorne i da nijesu u saglasnosti sa Ustavom.

“Vlada je u zakonskoj proceduri sprovela Odluku Ustavnog suda”, kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, kao što je pokrenuta inicijativa za ocjenu zakona u tom slučaju, Mitropolija danas ima mogućnost da podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“To je premijer Đuško Marković predložio mitropolitu Amfilohiju”, kaže se u reagovanju i naglašava da će Vlada svaku odluku Ustavnog suda sprovesti, kao i svaki put do sada.

Najčitanije