fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada ima šansu da Crnu Goru dovede do članstva u EU

Vlada ima šansu da Crnu Goru dovede do članstva u EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je najnaprednija u procesu evropskih integracija i treba da zadrži status lidera, poručio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i dodao da EU na Crnu Goru gleda kao na partnera jer je vanjskopolitički kurs države jasan.

On je u razgovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem naveo da bez obzira na sve izazove sa kojima se EU trenutno suočava, Unija ostaje dosljedna politici proširenja.

“Crna Gora je najnaprednija u tom procesu i treba da zadrži status lidera. Na vas gledamo kao na partnera, jer je vanjskopolitički kurs Crne Gore jasan. Ako istrajete na ovom kursu, možete postati predsjednik Vlade koji će Crnu Goru uvesti u EU“, rekao je Lajčak.

On je kazao da mu je drago što nastavlja razgovor iz Brisela s Krivokapićem, poručujući da su Crna Gora i Zapadni Balkan u samom centru pažnje i interesa EU.

Lajčak je poručio da je značajan adut Crne Gore puna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, ukazao da prioritet Vlade moraju biti mjerljivi rezultati u poglavljima 23 i 24.

„Ekspertska vlada može donijeti perspektivu i stručnost u tom procesu. Da bi se to desilo morate preuzeti punu odgovornost da se postojeći zakoni koriste kako bi se osnažila vladavina prava”, poručio je Lajčak.

Država, kako je kazao, mora ubjedljivije da postupa u slučajevima korupcije.

Lajčak je kazao da želi da ohrabri predstavnike Vlade da se pri donošenju svake važne odluke konsultuju sa EU.

Crna Gora, kako je rekao, već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, i treba da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje u sprovođenju reforme pravosuđa.

“Ohrabrujemo vas da dosljedno iskoristite te mehanizme i nadograđujete ono što je već postignuto, u cilju ostvarenja daljih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, naveo je Lajčak.

On je poručio da će Crna Gora imati punu ekspertsku pomoć Evropske komisije (EK) da se nađu najbolja rješenja i unaprijede propisi.

Lajčak je kazao da su Crnoj Gori potrebne stabilne insititucije i stručni ljudi, koji se biraju na transparentan način i na osnovu zasluga, koji su lojalni državi, a ne političkim partijama.

Krivokapić je zahvalio Lajčaku na kontinuiranoj podršci, poručujući da je strateški cilj Crne Gore članstvo u EU.

„Vidimo svoju budućnost isključivo u EU i preduzećemo sve neophodne korake da opravdamo očekivanja naših građana“, naglasio je Krivokapić.

On je istakao da je Crna Gora posvećena snažnim reformama u oblasti vladavine prava.

„Težimo da tokom ove godine naša zemlja dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24”, naveo je Krivokapić.

Na ovaj način, kako je kazao, stvorili bi se uslovi za intenziviranje reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, a ujedno dao podstrek za ubrzanje pregovora u svim ostalim pregovaračkim poglavljima pravne tekovine EU.

Krivokapić je naglasio da je izvjesno da su potrebne dubinske reforme u pogledu efikasnosti tužilaštva.

On je Lajčaka upoznao sa izmjenama tužilačkih zakona koje su pokrenute u parlamentu.

Istakao je da je kao premijer apelovao na Skupštinu da se prije donošenja svih sistemskih zakona u oblasti vladavine prava, uključujući zakone o tužilaštvu, obavi javna rasprava i konsultacije s ključnim evropskim partnerima – Evropskom i Venecijanskom komisijom.

Krivokapić je kazao da obustavljanje krivičnog postupka u slučaju “Koverta” predstavlja dokaz slabosti pravosuđa.

Kao problem on je naveo i slučaj specijalnog državnog tužioca, koji je, kako je kazao, doveo do toga da Tužilaštvo izgubi renome.

Krivokapić je rekao da u Crnoj Gori nijesu problem zakoni, već njihovo sprovođenje.

On je kazao da je Vlada spremna da se suoči sa najvećim izazovima, ali da su joj potrebni podrška i jasni indikatori za dinamičniji napredak u procesu evropskih integracija.

Krivokapić je, kako je saopšteno, Lajčaka upoznao i sa problemima sa kojima se suočava Crna Gora, a koji su uzrokovani pandemijom COVID-a 19.

On je naveo da je Vlada pooštrila kontrolu postojećih mjera, kako bi izbjegla totalno zatvaranje Crne Gore, koje bi nanijelo veliku štetu ekonomiji.

Krivokapić je istakao da je nedostatak zajedništva problem u borbi protiv koronavirusa.

„Nije vrijeme za nadgornjavanja, već za solidarnost i zajedništvo“, poručio je Krivokapić.

Najčitanije