fbpx
NaslovnicaCrna GoraVišnjić nije mjesto u prosvjeti

Višnjić nije mjesto u prosvjeti

Podgorica, (MINA) – Učiteljica barske Osnovne škole “Jugoslavija” Rada Višnjić je, pozivom učenicima da dođu na moleban, drsko i bezobrazno zloupotrijebila i ugrozila djecu i nije joj mjesto u prosvjeti, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Višnjić je, pozivom đaka na moleban, na najbrutalniji mogući način ponovo uvela vjersku i političku indoktrinaciju u školu, prekšila svaki zdravorazumski moralni kodeks i, usred epidemije drsko, bezobrazno i što je najgore – sa namjerom, ugrozila zdravlje djece pozivima na javni vjerski skup”, kazali su iz Ministarstva.

Višnjić je, preko vajber grupe, pozivala učenike V-2 odjeljenja na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Iz Ministarstva su rekli da se, zajedno sa Institutom za javno zdravlje i svim zdravstvenim institucijama, bore da što veći dio škola ostane otvoren zbog djece i njihove dobrobiti, i da sačuvaju zdravlje đaka zajedno sa njihovim roditeljima.

Navodi se da roditelji šalju svoju djecu u škole pod maskama kako bi zaštitili i njih i druge, i da najmlađi daju sve od sebe da ispoštuju mjere koje im zasigurno teško padaju.

Iz Ministarstva su kazali da istovremeno neko ko se, nažalost, vodi kao prosvjetni radnik i njihov učitelj, u sekularnoj državi koja je pritom u ozbiljnom epidemiološkom problemu, a i u specifičnom društvenom momentu, zove djecu svih vjera i nacija na zajednički moleban.

“Zgroženi smo, a vjerujemo da je i čitava dobronamjerna javnost. Sigurni smo da ovu zloupotrebu školske grupe, jasno ugrožavanje zdravlja djece, ali i provokacije, nijedan građanin ove države, nezavisno od toga koje je vjerske ili političke pripadnosti i koje nacionalnosti, ne može pravdati niti stati iza njih”, navode iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je škola „Jugoslavija“ protiv Višnjić već vodila disciplinski postupak koji je završen uslovnim prestankom radnog odnosa na šest mjeseci.

Iz Ministarstva su naveli da je škola sprovela tada pravno valjan i ozbiljan disciplinski postupak.

“Sada, nakon novog skandaloznog postupka iste osobe, škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom, kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstroži, pravno utemeljen način sankcionisalo”, rekli su iz Ministarstva.

Oni smatraju da bi jedino to bio jasan pokazatelj kapaciteta obrazovnog sistema da reaguje vrlo odlučno, odgovorno i profesionalno u svakoj situaciji i prema svakome.

“Uključujući onoga ko je čitavoj javnosti pokazao da obrazovnom sistemu nema mnogo da ponudi, osim urušavanja ugleda, provokacija, dizanja tenzija i, što je najgore, ugrožavanja zdravlja naših najmlađih”, ističu iz Ministarstva.

Iz tog resora su poručili da će i ovoga puta škola imati punu podršku Ministarstva da postupak sprovede na način da iskoristi sve pravne mehanizme kako bi zaštitila dostojanstvo nastavničke profesije, ali i djecu od onih od kojih očigledno nemaju šta da nauče.

“Ovo je primjer da u prosvjeti kao najvećem sistemu, nažalost, imamo i onih koji su u nju očigledno zalutali, zbog čega obrazovni sistem, ali i čitavo društvo, imaju obavezu više da ovaj, i svaki naredni slučaj, registruju i na pravno valjan način dovedu do kraja”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Najčitanije