fbpx
NaslovnicaCrna GoraViše od 70 odsto prvaka upisano elektronski

Više od 70 odsto prvaka upisano elektronski

Podgorica, (MINA) – U crnogorske osnovne škole je, samo u prvih pet dana elektronkog upisa, prijavljeno više od 70 odsto prvaka, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u tom resoru, Marina Matijević, kazala je da se prijave odnose na čak 85 odsto škola širom Crne Gore, što znači da su e-upis koristili roditelji iz svih djelova države.

„Prijave za upis su se podnosile intenzivno i u urbanom i u ruralnom dijelu“, kazala je Matijević, istakavši da tako značajan broj korisnika upućuje na jednostavnost i efikasnost e-servisa.

Kako je navela, jedna od najvećih prednosti tog načina upisa u škole jeste to što je on dostupan 24 sata, pa se vrijeme elektronskog upisa prilagođava drugim obavezama roditelja i đaka.

Prema riječima Matijević, za svega par minuta završava se kompletan proces.

„O ovoj usluzi se dugo govori i zaista smo zadovoljni i ponosni što smo uspjeli da je privedemo kraju za svega par nedjelja. I to ne samo za upis u osnovne škole, već i za upis u vrtiće i srednje škole“, kazala je Matijević.

Ona je dodala da je to veliki iskorak, i da će sistem unapređivati iz godine u godinu.

Elektronski upis u osnovne škole počeo je u ponedjeljak, 18. maja, upis u vrtiće počinje 26. maja, a u srednje škole 29. juna.

Iz Ministarstva podsjećaju da su sva tri upisa smještena na jednu platformu, a adresa je www.upisi.edu.me.

„Svi detalji dostupni su na tom, ali i na sajtu Ministarstva prosvjete. Istog dana kad se otvori neki od upisa, objavljuje se i tutorijal za e-upis na svim kanalima komunikacije Ministarstva“, kazali su iz tog resora.

Oni su podsjetili da je platforma za e-upis izrađena uz pomoć UN sistema u Crnoj Gori.

Najčitanije