fbpx
NaslovnicaCrna GoraViše nego ikada jasno da je Brisel posvećen regionu

Više nego ikada jasno da je Brisel posvećen regionu

Podgorica, (MINA) – Podrška Evropske unije (EU) pokazala je da građani te zajednice i Crne Gore dijele iste vrijednosti, svjesni da solidarnost u teškom periodu mnogo znači, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, navodeći da je više nego ikada jasno da je Brisel posvećen regionu.

Predstavnici Delegacije EU i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori potpisali su ugovor u vrijednosti od tri miliona EUR za nabavku medicinske i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Najavljena je i pomoć od 50 miliona EUR za dugoročni program, u skladu sa potrebama crnogorske vlade, a najviše za zdravstvo, ekonomiju i preduzetnike.

Drljević je kazao da je podrška EU od 50 miliona EUR dio ukupnog paketa podrške za sanaciju posljedica epidemije koronavirusa i da je taj novac izdvojen prenamjenom sredstava iz već odobrenih programa IPA.

„Za njihovu dodjelu potrebno je da Evropska komisija (EK), u saradnji sa crnogorskim institucijama, sprovede neophodne procedure izmjene finansijskih odluka i propratne dokumentacije“, rekao je Drljević agenciji MINA.

Kako je naveo, iz EK je potvrđeno da će procedure u najvećoj mogućoj mjeri biti skraćene, ali i pored toga u ovom trenutku nezahvalno je govoriti o konkretnim rokovima.

„Realno je očekivati da će sredstva biti na raspolaganju da pravovremeno podrže napore Vlade u saniranju posljedica nakon epidemije, a Vlada će ispoštovati sve obaveze u tom procesu, kako bi novac koji je opredijeljen za Crnu Goru bio dostupan onima kojima je najpotrebniji“, rekao je Drljević.

On je kazao da je poruka EU Crnoj Gori, ali i ostalim zemljama regiona kojima je pomogla, jasna – građani zapadnog Balkana se mogu osloniti na Uniju, što je logičan ishod prijateljskih i partnerskih odnosa koji su pažljivo izgrađivani godinama.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije