27.8 C
Podgorica
August 4, 2020.
Naslovnica Crna Gora Više medija zakasnilo sa predajom cjenovnika uoči izbora

Više medija zakasnilo sa predajom cjenovnika uoči izbora

Podgorica, (MINA) – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) prijave protiv više televizija i radio stanica koje su propustile da u zakonskom roku dostave cjenovnike za političko oglašavanje u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore.

Iz te nevladine organizacije kazali su da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da se cjenovnici o političkom oglašavanju moraju dostaviti najkasnije deset dana od raspisivanja izbora, odnosno u slučaju ovogodišnjih parlamentarnih izbora, do 3. jula.

“Prijave koje smo podnijeli se odnose na Pink Media M, Radio Televiziju (RTV) Budva, RTV Rožaje, RTV Nikšić, Srpsku Radio Televiziju, radio stanice Antenu M, S1 i S2 iz Herceg Novog, Radio Titograd, Radio Elmag, Radio Mag, Radio Bar, te web portal PV Informer”, naveli su iz MANS-a.

Dodaje se da su prijave podnijete i u slučaju dvije kompanije za rentiranje bilborda, CG Media iz Berana i Budva Media, koje su, kako su naveli iz MANS-a, takođe cjenovnike dostavile nakon isteka zakonskog roka.

“Pomenuti mediji su svoje cjenovnike dostavili nakon 3. jula, čime se stekao uslov da im ASK zabrani pružanje usluga medijskog oglašavanja u toku izborne kampanje, u skladu sa članom 16 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kazali su iz te organizacije.

MANS je od ASK-a zatražio i da ukloni sve cjenovnike koji nijesu dostavljeni u skladu sa Zakonom, kako ne bi dovodio u zabludu učesnike u izbornom procesu.

“I pokrene prekršajne postupke, ukoliko neki od navedenih medija bude pružao usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje”, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su naveli da se novčane kazne za medije koji budu na taj način pružali usluge političkim partijama, kreću od pet do 20 hiljada EUR za pravno lice.

“Krajnji zakonski rok za odlučivanje ASK-a po većini ovih prijava ističe za dvije sedmice, zbog čega pozivamo Agenciju da hitno djeluje i ne dozvoli da na njene odluke čekamo do kraja izborne kampanje”, poručili su iz te organizacije.

Oni su informisali sve učesnike u izbornom procesu da bi oglašavanje u pomenutim medijima značilo drastično kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Najčitanije

Građani se žale na naplatu dodatnih troškova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pojedine banke i mikrofinansijske institucije naplatile su ili su pokušale da...

Rođeno pet beba