fbpx
NaslovnicaCrna GoraViše hiljada građana na litiji u Nikšiću 

Više hiljada građana na litiji u Nikšiću 

Nikšić, (MINA) – Svetom arhijerejskom Liturgijom i svečanom litijom koja je okupila više hiljada građana u Nikšiću obilježen je 12. maj – Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, duhovnog zaštitnika grada pod Trebjesom.

Litiju su predvodili mitropoliti crnogorsko – primorski Amfilohije i termopoljski i kremenitski Sergije iz Ukrajine, episkopi jurijevski Ruske pravoslavne crkve Arsenije, istočno američki Irine.

Prisustvovali su i pakračko–slavonski Jovan, bihaćko – petrovački Sergije, dioklijski Metodije, buenosajreski i južnoamerički Kirilo, zahumsko–hercegovački Dimitrije i budimljansko – nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom.

Kolona vjernika krenula je u 18 sati ispred Sabornog hrama, posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom, a litija se zaustavljala na više gradskih raskršća i na centralnom gradskom Trgu, odakle su upućivani blagoslovi i molitva za zdravlje i napredak Nikšića, kao i svih ljudi.

Ulicama Nikšića pronijet je jastuk Svetog Vasilija, koji se čuva u nikšićkom Sabornom hramu.

Episkop budimljansko – nikšićki Joanikije rekao je da je taj svešteni hod istovremeno i hod u slavu sveca Ostroškog i Vaskrsenja Hristovog.

„I ovaj sveti sabor u manastiru Ostrogu, i Nikšiću, i cijelom pravoslavlavlju, je znak vaskrsenja Hristovog. A mi koji smo se sabrali prinosimo blagodarnost svetitelju i najljepše darove-vjeru, nadu, ljubav, istinu, pravdu, molitvu”, rekao je vladika Joanikije u besjedi na Trgu slobode u Nikšiću.

Sveti Vasilije je zavještao, kako je rekao vladika Joanikije, da se ljubavlju, zajedništvom, praštanjem, međusobnom razumijevanju I dobrotom, Bogu približujemo.

“Ova litija nije samo dar crkvi i Svetom Vasiliju od grada Nikšića, već i od svih pravoslavnih sa svih strana koji donose takve darove njegovom ćivotu”, rekao je vladika Joanikije.

Episkop je podsjetio na prvu litiju 1996.godine, koju su ustanovili mitropolit Amfilohije i episkop zahumsko – hercegovački Atanasije, kada su nošene mošti Svetog Vasilija Ostroškog i kada su desetine hiljada ljudi bile na ulicama Nikšića po nezapamćenom pljusku.

“Slava Svetog Vasilija se ne zaokružuje teritorijalno, već obuhvata sve srpske zemlje, sve pravoslavne, ali i cijelu vaseljenu, jer svetitelj pomaže svima koji mu se mole i pristupaju njegovom imenu i ćivotu čistog srca i sa strahom Božijim”, rekao je Vladika Joanikije.

Episkop istočno-američki Irinej rekao je da je Nikšić grad i velikog kralja crnogorskog Nikole Prvog i njegove kraljice MIlene, i grad u kome su ruska carska porodica Romanov učestvovali u podizanju Sabornog hrama Svetog Vasilija i dvora Petrovića.

“Ovaj grad nosi poseban blagoslav jer je taj divni hram podignut na novu goru Tavor, jer je za sve nas izvor našeg preobraženja.Čije srce ne bi bilo prepuno gledajući ovu velelepnu litiju koja je krenila iz tog hrama, ulicama grada”, rekao je vladika Irinej.

Prema njegovim riječima, ova litija je nastavak koraka Svetog Vasilija, zaštitnika i pokrovitelja Nikšića, kada je hodio od Nikšića do Tvrdoša I Ostroga.

“Mnogi bi rekli da je on bio u krizi kao što se i svijet danas nalazi u teškoj krizi, pa i pravoslavna crkva, ali da li se svetitelj pokolebao i krenuo u bjekstvo ili se suočio sa zlom”, ukazao je Irinej.

Sveti Vasilije je u Ostrogu, kako je rekao vladika Irinej, posadio jedan nepokolebljivi cvijet, koji je toliko miomirisan da se njegov miris osjeti širom Vaseljene, svijeta.

“Sveti Vasilije je preko svojih moštiju svjedok Vaskrsenja, a njena svjetlost se vidi i prima sa velikog Tavora – Ostroga. Šta nam predstoji, no da slijedimo njegov primjer. Ne smijemo sebi dozvoliti da živimo između utopije i bjekstva, nego u sadašnjosti da podignemo sa ponosom glave, jer to nije istovjetno sa gordošću”, rekao je vladika Irininej.

Vladika je rekao da je cilj današnje litije da “zatvorimo” tjelesne oči i svoj um spustimo prema svojim srcima.

Svečana litija je centralni događaj tradicionalne duhovno-kulturne manifestacije “Dani Svetog Vasilija Ostroškog” koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić.

Praznik svetog Vasilija obilježen je prvo ponoćnim bdenijem, a jutros i svetom liturgijom u manastiru Ostrog gdje su se svetiteljevim moštima sa vjerom, ljubavlju i nadom poklonile desetine hiljada vjernika iz brojnih zemalja.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini kao Stojan Jovanović, a zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice. U Ostrog je došao nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej.

Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine. Upokojio se 1671. godine, a zbog svojih isceliteljskih moći proglašen je za sveca i čudotvorca.

Najčitanije