fbpx
NaslovnicaCrna GoraVećina roditelja podržava otvaranje škola uz primjenu mjera

Većina roditelja podržava otvaranje škola uz primjenu mjera

Podgorica, (MINA) – Većina roditelja, njih 73 odsto, smatra da škole treba što prije otvoriti uz primjenu adekvatnih zdravstvenih mjera, iako je njih 68 odsto istovremeno zabrinuto zbog početka školske godine na tradicionalan način zbog trenutne epidemiološke situacije.

To su ključni rezultati istraživanja koje je Ipsos, uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade, sproveo početkom mjeseca na nacionalno reprezentativnom uzorku roditelja djece školskog uzrasta.

„Bez obzira na strah i zabrinutost, većina roditelja podržava povratak djece u školu – više od polovine, 54 odsto, bi izabralo tradicionalni oblik nastave, skoro trećina, 31 odsto, bi se odlučila za kombinovani oblik, a svega 13 odsto bi odabralo samo model učenja na daljinu do daljnjeg“, kazali su iz UNICEF-a.

Prema njihovim riječima, svega pet odsto roditelja potvrdilo je da su konsultovani od škola u vezi s povratkom njihove djece redovnoj nastavi.

„Dok skoro 60 odsto smatra da roditelji imaju pravo da samostalno odluče koji oblik nastave će njihovo dijete pohađati tokom pandemije Covid-a-19“, dodaje se u saopštenju.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander, kazao je da ti podaci ukazuju na neophodnost dijaloga kako bi se odluke o ponovnom otvaranju škola i modalitetima rada svake donosile u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, upravom škole, zaposlenima, roditeljima, učenicima i lokalnom zajednicom.

„Naša preporuka je da svaka škola bude u prilici da donese odluku o najboljim načinima organizovanja kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja za vrijeme pandemije Covid-a-19, jer se epidemiološka situacija, potrebe đaka i kapaciteti škole da na njih bezbjedno odgovori razlikuju od škole do škole“, naglasio je Santander.

Apelu UNICEF-a pridružila se i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Madoks.

“Pošto sam i sama roditelj, znam da se svaki roditelj i svaka škola suočavaju sa različitim problemima koji se tiču obrazovanja djece. Odgovarajuća rješenja će se razlikovati od škole do škole i od djeteta do djeteta, a posebno je to slučaj kada se uzmu u obzir potrebe najugroženije djece i njihovih porodica“, navela je Madoks.

Ona je kazala da treba obratiti pažnju na sadržaje koji su djeci dostupni u svakoj školi, kao i na potrebe i preferencije porodica kako bi se osiguralo da djeca mogu bezbjedno da nastave školovanje.

„Lična nastava i socijalne interakcije u školi su ključne i vraćanje naše djece u škole mora biti prioritet kako za njihovo blagostanje, tako i za njihov budući lični i akademski razvoj“, poručila je Madoks.

Iz UNICEF-a su naveli da je čak 80 odsto roditelja zadovoljno podrškom koju su njihova djeca i oni dobijali od škole tokom učenja na daljinu u prethodnoj školskoj godini.

„Većina, 86 odsto, je zadovoljna i komunikacijom i saradnjom sa nastavnicima tokom učenja na daljinu. Ipak, većina roditelja uočila je da dugotrajno učenje na daljinu može dovesti do pada motivacije za učenje kod djece, da im fali kontakt sa vršnjacima, kao i da mnogi roditelji ne mogu pružiti odgovarajuću podršku djeci u učenju“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da roditelji romske i egipćanske djece, one koja imaju smetnje u razvoju, kao i djece pogođene siromaštvom, ukazuju na potrebu za većom podrškom.

„Prije svega, u smislu obezbjeđivanja pristupa novim tehnologijama i internetu, kao i vještina da se digitalni alati efektno koriste tokom onlajn nastave“, dodaje se u saopštenju.

U tim porodicama se, kako su kazali, češće naglašava i potreba za dodatnom stručnom podrškom djeci koju roditelji ne mogu da im daju, a bez koje se ne može obezbijediti kvalitetno obrazovanje za njih tokom pandemije Covid-a-19.

Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.037 roditelja djece školskog uzrasta u Crnoj Gori.

Prikupljanje podataka obavljeno je kroz kombinaciju telefonskog i online upitnika prosječne dužine od 20 minuta, u periodu od 2. do 6. septembra.

Najčitanije

Perović određeno zadržavanje do 72 sata

Podgorica, (MINA) - Direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović je, nakon saslušanja...