fbpx
NaslovnicaCrna GoraVCG uspješno odgovorila svim izazovima

VCG uspješno odgovorila svim izazovima

Podgorica, (MINA) – Vojska Crne Gore (VCG), koja je aktivno angažovana za vrijeme pandemije koronavirusa, uspješno je odgovorila svim izazovima koji su bili u njenoj nadležnosti, kazao je načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da o obimu angažovanja VCG govori podatak da su pripadnici Službe hemijsko, biološko, nuklearne odbrane dekontaminirali više od 800 vozila i 570 hiljada metara kvadratnih površina, a to je, kako je naveo, samo dio urađenog.

Kako je kazao Dakić, pripadnici VCG danonoćno su čuvali karantine, održavajući profesionalan odnos s građanima koji su se nalazili unutra, ali i izlazili im u susret kada god je bilo to moguće.

“Iako je ta prijetnja bila nova i nepoznata, zahvaljujući dobroj organizaciji i obučenom ljudstvu, odgovorili smo uspješno svim izazovima koji su bili u našoj nadležnosti”, rekao je Dakić.

On je dodao da je period borbe protiv koronavirusa obilježila bliska saradnja sa zdravstvenim institucijama, Crvenim krstom, s kojima su dopremali pomoć do najudaljenijih mjesta, brinući tako o najugroženijima.

“Činjenica da su naši pripadnici bili na prvoj liniji u borbi protiv koronavirusa, bez ijednog zaraženog slučaja u našoj zemlji dokaz je njihovog profesionalizma i odgovornog ponašanja i poštovanja propisanih mjera”, naveo je Dakić.

Na pitanje kako danas, deset godina nakon učešća crnogorskih vojnika u misiji ISAF i “Resolute Support“ ocjenjuje njihov angažman, on je odgovorio
da je ponosan na sve pripadnike VCG koji su učestvovali u misijama u Avganistanu, jer su dostojno predstavljali Crnu Goru.

“U misiji je trenutno 12. kontingent, a planiramo da i posljednji vojnik napusti Avganistan do septembra. Pokazali smo kako možemo da radimo “rame uz rame“ s kolegama iz najmodernijih svjetskih oružanih snaga, ne zaostajući po obučenosti i profesionalnosti, čak naprotiv”, rekao je Dakić.

On je poručio da VCG ostaje posvećena međunarodnim misijama, kako bi sa oružanim snagama savezničkih i partnerskih zemalja doprinijela očuvanju mira i stabilnosti u svijetu.

U martu ove godine, jedan pripadnik VCG suspendovan je nakon učešća u litijama koje organizuje Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Odgovarajući na pitanje da li je bilo još takvih slučajeva, Dakić je naveo da je
pomenuti pripadnik privremeno udaljen s dužnosti.

On je rekao da su svi pripadnici VCG dužni da se ponašaju u skladu sa kodeksom, koji propisuje da službu vrše u skladu sa Ustavom i zakonom.

Kako je naveo Dakić, bez obzira na lična politička uvjerenja, vojnik mora da bude neutralan i nepristrasan.

“Za bavljenje politikom nema mjesta u vojsci”, kazao je Dakić.

On je rekao da svaki pripadnik VCG predstavlja Vojsku i kada je van dužnosti i ne nosi uniformu, zbog čega je obavezno da se pridržava etičkih principa i, naravno, poštuje i voli svoju državu.

“Ranije sam već naglasio, to ću ponoviti – neću dopustiti da se pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe. Kako je svaki zakon, pa i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izraz političke volje, učešće na protestima bi bilo javno ispoljavanje svojih političkih uvjerenja, što nije dopušteno propisima”, kazao je Dakić.

On je poručio da će svako ponašanje koje se kosi s kodeksom i zakonom biti sankcionisano, kako je i propisano.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će biti potrebe za angažovanjem Vojske, ukoliko dođe do novih protesta i litija, Dakić je naveo da je VCG institucija koja je organizovana kao odbrambena snaga koja brani nezavisnost, suverenost i državnu teritoriju Crne Gore, u skladu sa Ustavom i zakonom o Vojsci Crne Gore i njen rad se nalazi pod demokratskom i civilnom kontrolom.

“Dakle, VCG djeluje isključivo u okviru zakona i Ustava, gdje je jasno propisano kada, kako i po čijoj naredbi može biti angažovana. Napominjem, mi smo posvećeni i naš rad zasnivamo na zaštiti svih građana i države Crne Gore”, kazao je Dakić.

Najčitanije