fbpx
NaslovnicaCrna GoraVarhelji: Vlada može računati na dalju podršku EU

Varhelji: Vlada može računati na dalju podršku EU

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore može računati na dalju podršku Evropske unije (EU) u sprovođenju reformi, kazao je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji u virtuelnom razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Varhelji je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, pozdravio dosadašnje napore Crne Gore na evropskom putu.

„Uz jasnu poruku da Vlada može računati na dalju podršku EU u sprovođenju reformi“, navodi se u saopštenju.

Evropski partneri, kako je naveo, očekuju da potrebne reforme budu sprovedene konzistentnije u cilju ispunjavanja svih obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa.

On je posebno istakao značaj parlamentarnog dijaloga i pravosudnih reformi za nastavak procesa evropske integracije.

“Jako je važno da pregovaračka struktura bude popunjena u cilju kontinuiteta komunikacije i saradnje” poručio je Varhelji.

Radulović je istakao značaj kontinuirane i otvorene komunikacije sa zvaničnicima EU, budući da je članstvo u Uniji ključni vanjskopolitički prioritet Crne Gore.

„Naša država je čvrsto opredijeljena da svoju budućnost gradi u okviru evropske porodice, što su pokazala istraživanja javnog mnjenja po kojima skoro 80 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU“, istakao je Radulović.

Šef crnogorske diplomatije je naveo da su u prethodnih osam godina pregovaranja ostvareni rezultati ali da ima još posla.

On je kazao da je usvajanjem nove metodologije Crna Gora dokazala svoju posvećenost integracionom procesu, i da će predviđenim zatvaranjem više poglavlja istovremeno, progres biti transparentniji, a benefiti članstva u EU opipljiviji za građane.

„U tom kontekstu, računamo na jasnu podršku naših evropskih partnera”, rekao je Radulović.

On je kazao da je vladavina prava kamen temeljac socio-ekonomskog progresa.

Prema njegovim riječima, oblast pravosuđa i tužilaštva ostaju na vrhu prioriteta, pa će reforme u okviru njih biti sprovedene u skladu sa procedurama i u saradnji sa međunarodnim partnerima.

„Stoga smo set zakona koji se odnose na pravosuđe i tužilaštvo poslali na mišljenje Venecijanskoj komisiji, kao dokaz da smo spremni da kroz dijalog sa našim partnerima ubrzamo započete procese”, kazao je Radulović.

Govoreći o pandemiji, on je upoznao Varheljija sa aktivnostima Vlade u pogledu nabavke vakcina, navodeći da je prva runda vakcinacije počela 20. februara, namijenjena najranjivijim grupama.

Varhelji je, kako se navodi, kazao da EU preduzima sve potrebne aktivnosti za podršku Zapadnom Balkanu u okviru distribucije vakcina kao i ekonomskog oporavka od posljedica pandemije.

„Dogovoren je nastavak komunikacije o ovom i drugim pitanjima od zajedničkog interesa“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije