fbpx
NaslovnicaCrna GoraVarhelji: Crna Gora mora zaštititi prava svojine i slobode vjeroispovijesti

Varhelji: Crna Gora mora zaštititi prava svojine i slobode vjeroispovijesti

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija posvećuje veliku pažnju vladavini prava kao osnovnom elementu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), koji određuje ukupan tempo crnogorskih pregovora o pristupanju, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Tijerija Marinija da li EK planira da uključi poštovanje vjerske slobode kao preduslov za pomoć EU Crnoj Gori, kazao da će Crna Gora, morati da ispuni preporuke koje se odnose na jačanje ljudskih prava.

Kako prenosi Pobjeda, Varhelji je rekao da to uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode vjeroispovijesti.

On je podsjetio da je EK ranije istakla u okviru pregovora u sklopu poglavlja 23 da će Crna Gora morati da ispuni preporuke koje se odnose na jačanje efikasne primjene prava i ljudskih prava i usklađivanje njenog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

„To uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode vjeroispovijesti“, naveo je Varhelji u odgovoru.

Govoreći o pretpristupnoj pomoći Crnoj Gori od EU, Varhelji je istakao da će ona zavisiti od crnogorske posvećenosti sprovođenju reformi.

„Prema predlogu Komisije za uredbu kojom se uspostavlja Instrument za pretpristupnu pomoć III za period 2021-2027, pomoć treba razlikovati po obimu i intenzitetu u skladu sa učinkom zemlje, uključujući podsticanje njihove posvećenosti i napretka u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava“, kazao je Varhelji.

Na pitanje Marianija da li je Komisija zabrinuta zbog 50 hiljada fntom birača, o kojima je kako je naveo, izvještavao BIRN, Varhelji je podsjetio na izjavu visokog predstavnika Žozepa Borelja, navodeći da su izborni bili mirni i konkurentni, sa velikom izlaznošću.

„Međunarodni posmatrači istakli su da se njima upravljalo transparentno i efikasno, ali primjetili su intenzivno polarizovanu debatu oko pitanja crkvenog i nacionalnog identiteta i zabrinutost u vezi sa neprimjerenom prednošću vladajuće stranke“, kazao je Varhelji.

EK, kako je rekao, sada očekuje da se svi akteri uključe u dijalog radi rješavanja “dugogodišnjih izbornih nedostataka i to uoči sledećih izbora”.

„Komisija takođe očekuje da vlasti istražuju navodne nepravilnosti u sprovođenju izbora“, zaključio je Varhelji.

Najčitanije