fbpx
NaslovnicaCrna GoraUz poštovanje mjera izbori ne predstavljaju rizik

Uz poštovanje mjera izbori ne predstavljaju rizik

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, navodeći da predstojeći izbori ne predstavljaju epidemiološki rizik ako se budu poštovale sve mjere.

On je u intervjuu za PR Centar rekao da bi problem sa koronavirusom bio riješen ako bi 20 dana svi u Crnoj Gori nosili maske, poštovali fizičku i socijalnu distance i vodili računa o higijeni ruku.

Mugoša je naveo da je u Crnoj Gori došlo do pogoršanja epidemiloške situacije, što je, kako je kazao, zbog masovnih okupljanja bilo i očekivano.

„Imali smo jedan period gdje je došlo do stagnacije. Računali smo da će biti sve bolje. Ali masovna okupljanja, koja su se dešavala u proteklom periodu, izazvala su povećanu transmisiju virusa i povećan broj infekcija“, rekao je Mugoša.

Govoreći o predstojećim izborima, on je naveo da, ako se poštuju sve propisane mjere, rizika nema.

„Ljudi slobodno mogu da idu da glasaju i uz nošenje maski, držanje distance, higijenu ruku i prostora glasanje može biti sasvim bezbjedno“, kazao je Mugoša.

On je dodao da je i izlazak iz samoizolacije na glasanje, uz poštovanje svih mjera, bezbjedan.

Mugoša je ponovio da samo uz poštovanje mjera nema rizika, odnosno “on je toliko minimalan da nije veći nego što je u društvu”.

On je kazao da je broj oboljelih i osoba koje su preminule od posljedica COVID 19 rezultat neadekvatnog ponašanja.

„Nikako nije trebalo da imamo više od 90 mrtvih, preko četiri hiljade oboljelih, jer da smo poštovali mjere to se ne bi desilo“, rekao je Mugoša.

Najčitanije