fbpx
NaslovnicaCrna GoraUvrstiti 11. jul u kalendar značajnih datuma

Uvrstiti 11. jul u kalendar značajnih datuma

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora uvrstiti 11. jul u kalendar značajnih datuma, jer je to sinonim čitave jugoslovenske tragedije koja se dogodila od 1991. do 2001. godine, poručio je jedan od osnivača Foruma Bošnjaka Rifat Rastoder.

Delegacija Foruma Bošnjaka položila je danas cvijeće žrtvama Srebrenice i drugih civilnih žrtava na prostoru SR Jugoslavije u Spomen parku na Pobrežju.

Rastoder je kazao da je 11. jul sinonim genocida nad više od osam hiljada civila u Srebrenici, kao i za čitavu jugoslovensku tragediju koja se dogodila od 1991. do 2001. godine i čije posljedice i nemjerljive štete i danas svi živimo.

„Upravo zbog toga što se među stotinama hiljada žrtava te tragedije nalazi i više stotina stradalih crnogorskih građana i onih rođenih u Crnoj Gori, a koji su živjeli u drugim republikama i pokrajinama“, naveo je on.

Rastoder je naglasio da će Forum Bošnjaka nastaviti da obilježava ovaj dan u uvjerenju da bi i civilizacijska i ovdašnja sramota bilo zaboraviti na žrtve.

„Ovog puta činimo to samo u svoje ime i ime prijatelja, jer tradicionalni organizator Forum Bošnjaka Crne Gore, nije dobio ove godine podršku za širu organizaciju“, kazao je on.
Rastoder je rekao da to doživljavaju kao svojevrsnu opstrukciju.

„Ali bez obzira na to, Forum Bošnjaka više nema namjeru, niti želju da nadomještaju ulogu i obavezu nadležnih državnih institucija poput ministarstava za ljudska i manjinska prava, kulture, obrazovanja“, kazao je on i apelovao da se 11. jul uvrsti u kalendar značajnih datuma.

Na taj način, kako je naveo Rastoder, bile bi stvorene pretpostavke da se on ubuduće zvanično i organizovano obilježava.

„U protivnom zaista ima mjesta sve izraženijim sumnjama da je riječ o klasičnoj opstrukciji i svojevrsnoj blamaži Crne Gore“, naglasio je on.
Upitan kako komentariše odnos država prema tom događaju, Rastoder je odgovorio da je teško govoriti generalno o državi.

On je podsjetio da je Skupština 9. jula 2009, godine usvojila deklaraciju kojom je usvojena evropska rezolucija o tom danu i genocidu u Srebrenici.

„Nastavlja se tradicionalna praksa da verbalno ste uradili značajan iskorak, 2009. godine, a sada prosto se blamiramo što ne želimo, nećemo ili ne umijemo da to na neki način trajno učinimo, zarad Crne Gore, budućnosti generacija koje dolaze i nauka da se ne dozvole slična zlodjela“, kazao je Rastoder.

Upitan od koga Forum Bošnjaka nije dobio podršku, odnosno sa kim su razgovarali, on je odgovorio da je Forum Bošnjaka učestvovao, kao i svake godine do sada, sa projektima za širu organizaciju i program, ali Ministarstvo za ljudska i manjinske prava nije podržalo manifestaciju, ni prošle, niti ove godine.

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić naveo je da kako vrijeme prolazi velike ideje Jugoslavije se vraćaju, uprkos svim šovinizmima, nacionalizmima i zvjerstvima koji su pokušali da je ugase.

„Ta ideja će živjeti ako južnoslovenski narodi misle da imaju ponovo svoj politički dignitet i prosperitet, u drugoj formi saradnje, ali svakako sa punom sviješću o zločinima“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše zašto ovaj događaj u Crnoj Gori obilježava nevladina organizacija Forum Bošnjaka i gdje su tu država i njene institucije, Krivokapić je rekao da je to samo dokaz da država neće da se suoči sa tim i da je ista elita na vlasti.

„I kao predsjednik Skupštine, od prvog trenutka sam tu, dajući institucionalni značaj obilježavanju. Ali to mora postati državna manifestacija, jer je to način da se zlo ne ponovi“, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije