fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojena odluka o upućivanju pripadnika VCG u Avganistan i na Kosovo

Usvojena odluka o upućivanju pripadnika VCG u Avganistan i na Kosovo

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su danas odluku o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju “Odlučna podrška” u Avganistanu, i dva štabna oficira u KFOR na Kosovu.

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je ranije, tokom rasprave u parlamentu, da su se članstvom u NATO stekli uslovi za pojačano prisustvo Crne Gore u međunarodnim misijama, koje za državu, kako je naveo, znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

„Aktivnim učešćem i doprinosom država pokazuje odgovornost i svijest za potrebom očuvanja bezbijednosti u svijetu“, rekao je Bošković, navodeći da je 24 odsto pripadnika VCG već bilo angažovano u nekim misijama.

Bošković je kazao da učešće u misijama za vojnike predstavlja profesionalni izazov, priliku da se pripreme za rad u multinacionalnom okruženju i relanim uslovima, kao i da razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država.

Poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za bezbjednost, Obrad Stanišić, podsjetio je da je misija KFOR formirana poslije dešavanje 1999. Godine, i kazao da bi slanje oficira na Kosovo doprinijelo miru i stabilnosti, ne samo u toj državi, nego i regionu i šire.

Najčitanije