fbpx
NaslovnicaCrna GoraUskoro izgradnja vrtića u Herceg Novom

Uskoro izgradnja vrtića u Herceg Novom

Podgorica, (MINA) – U Herceg Novom će u narednih mjesec početi gradnja vrtića, čija je vrijednost oko 2,4 miliona EUR, najavili su iz Ministarstva prosvjete.

Ministar prosvjete Damir Šehović i direktor direktorata u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović kazali su da je počelo rušenje objekta starog hercegnovskog vrtića na Savini i pripremni radovi za novi objekat vrtića.

Gradnja će, kako su naveli, početi u narednih mjesec.

Oni su kazali da je rok završetka radova godinu, i da očekuju dolazak djece u prostorije tokom naredne školske godine.

Vrtić će biti kapaciteta za oko 150 djece.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, procijenjena vrijednost je oko 2,4 miliona EUR, od čega će radovi koštati oko 2,2 miliona, dok je za opremanje objekta predviđeno oko 200 hiljada EUR.

“Prethodno rješavanje problema klizišta značilo je investiciju od oko 620 hiljada EUR, a ukupna investicija je oko tri miliona EUR”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u novom vrtiću predviđeno devet prostorija sa toaletima za boravak djece, tri kancelarije za upravu vrtića, kuhinjski blok, tehničke i pomoćne prostorije, multifunkcionalni hol, odnosno sala za fizičke aktivnosti, toalet za djecu sa posebnim potrebama, dvorište i parking prostor za zaposlene.

Iz Ministarstva su objasnili da je gradnja vrtića zahtijevala prvo rješavanje problema klizišta na Savini, koje je u saradnji sa Upravom javnih radova sanirano u prethodnom periodu.

„Dodatna obaveza bila su ispitivanja u procesu sanacije klizišta. Potpuno odvojeno od toga čekala nas je procedura projektovanja i izgradnje faktički novog objekta“, dodali su iz tog Vladinog resora.

Šehović je kazao da su sve te procedure sproveli na zakonom propisan način i da će Herceg Novi dobiti jedan od najljepših i najmodernijih vrtića u Crnoj Gori,

“To je ujedno i najznačajniji projekat u oblasti obrazovanja u ovoj opštini”, naglasio je Šehović.

On je dodao da je siguran da će uz aktuelnu gradnju vrtića u Rožajama, Pljevljima i Bloku 6, koja počinje u narednih mjesec, nastaviti sa značajnim projektima u predškolskom obrazovanju i obrazovanju uopšte.

„Zato cijenim da će prosvjeta biti, kako mjesto novih projekata, tako i mjesto koje će činiti sve da, kroz te projekte, bude važan element oživljavanja privrednih aktivnosti“, zaključio je Šehović.

Radulović je kazao da se ta totalna rekonstrukcija izvodi kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama, sa Njemačkom razvojnom bankom, kojim koordinira taj resor, a najveći korisnik je Ministarstvo prosvjete i objekti obrazovanja.

„Projekat je podijeljen u dvije faze, a ukupna vrijednost je oko 35 miliona. Prva faza je počela sa realizacijom 2012. godine i trajala je do kraja 2015. godine i ona je uključivala 20 osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom centur i bila je vrijedna oko 15 miliona EUR“, pojasnio je Radulović.

Prema njegovim riječima, druga faza počela je sa implementacijom 2016. godine i planirana je do kraja ove, a uključuje 13 obrazovnih objekata.

„Dakle, u okviru ovog projekta vrši se primjena mjera energetske efikasnosti u 33 obrazovne ustanove“, dodao je Radulović.

Najčitanije