fbpx
NaslovnicaCrna GoraUručene nagrade Oktoih

Uručene nagrade Oktoih

Podgorica, (MINA) – Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, uručila je danas nagradu Oktoih dobitnicama tog državnog priznanja, profesoricama Biljani Mićković i Mirjani Perović.

Mićković je profesorica geografije u Osnovnoj školi „Braća Labudović“ u Nikšiću, a Perović profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u podgoričkoj gimnaziji „Slobodan Škerović“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), Bratić je, na svečanosti povodom uručenja nagrada, istakla da je ovo važan dan za sve.

“Na koji se podsjećamo velike i slavne prošlosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka kojih se trudimo da budemo dostojni, jer su u surovim uslovima bespoštedne borbe za opstanak imali sluha za važnost pisane riječi, koja tu i takvu, crnojevićku i petrovićevsku Crnu Goru stavlja na mapu najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta”, navela je Bratić.

Ona je dodala da tradicionalna dodjela najvećeg priznanja iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, uspostavljena 1970. godine, predstavlja podsjetnik na izuzetan doprinos koji prosvjetni radnici daju cjelokupnom društvu.

foto: Vlada

„Plemenitost i odgovornost profesorskog poziva ogledaju se u cjeloživotnoj misiji, koja ne podrazumijeva samo prenošenje znanja, već oblikovanje i razvoj ličnosti učenika, sa ciljem stvaranja slobodnih građana, a slobodan pojedinac je i kreativan i uspješan i empatičan“, rekla je Bratić.

Ona je navela da je uvjerena da MPNKS i ove godine, nagradom Oktoih ukazuje dužno poštovanje prosvjetnim radnicima.

“Oni su, u prethodnoj godini, punoj izazova, u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, uložili dodatni napor i entuzijazam, kako bi artikulisali viziju budućnosti našeg društva, usmjeravajući nove generacije ka pravim vrijednostima”, rekla je Bratić.

Predsjednik žirija Andrija Radulović kazao je da se svako društvo, prije svega, razvija znanjem, koje i vlada modernim svijetom.

“Zato je neko prije više od pola stoljeća dobro uradio što je osnovao državnu nagradu Oktoih, za lučonoše naše prosvjete ,koji daju istinsku vrijednost Crnoj Gori, kao simbol i sjećanje na veliki datum – prvu ćiriličnu knjigu štampanu na Slovenskom jugu”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, nastavnici, uz svoj pedagoški zadatak, bude osjećanje ljubavi prema svijetu i čovjeku, formirajući ličnosti sa karakterom.

On je obrazložio da se nagrađena Mićković, uz visoke ostvarene rezultate u nastavnom procesu, stručno i naučno usavršavala, magistrirala i doktorirala geografiju na Univerzitetu Crne Gore.

“Kao nastavnik u osnovnom obazovanju podigla je visoko ljestvicu poziva koji je izabrala među svojim kolegama i generacijama učenika, koji su svoja znanja iz geografije potvrdili na mnogim takmičenjima i u daljem školovanju, bilježeći samo uspjehe”, naveo je Radulović.

On je kazao da je Perović već 35 godina jedna od vodećih ličnosti podgoričke gimnazije.

Perović je, kako je naveo Radulović, postigla izvanredne rezultate u obrazovnom procesu, ističući se stručnim kvalitetima kao izuzetan pedagog, predavač, istraživač i organizator mnogih aktivnosti i kulturnih događaja.

“Ona je, između ostalog, pokrenula časopis „Znak“/godišnjak učenika gimnazije „Slobodan Škerović“, koji je godinama veoma posvećeno i stručno uređivala, lektorisala i promovisala”, kazao je Radulović.

Kako je naveo, Perović je organizovala je veliki broj oglednih, uglednih i javnih časova, gostovanja, bila je mentorka učeničkih projekata posvećenih opusu Danila Kiša.

Ona je, kako je dodao, inicijatorka prvih elektronskih testova i autorka programa i testova za eksternu provjeru znanja.

Perović je ocijenila da svaka nova školska godina i svaki dan u poslu profesora predstavljaju nove izazove.

„Iz generacije u generaciju, u učionicama smo sa mladima koji će već sjutra rješavati brige i probleme svih nas, od onih sitnih, svakodnevnih, do najvažnijih, životnih, i zato naša profesija nosi posebnu odgovornost“, rekla je Perović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije