fbpx
NaslovnicaCrna GoraUradiće sve da registri prebivališta i birački spisak budu tačni

Uradiće sve da registri prebivališta i birački spisak budu tačni

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uradiće sve da registri prebivališta i birački spisak budu tačni i pouzdani, poručili su iz tog Vladinog resora, dodajući da su nakon dobijene informacije o mogućem postojanju osoba sa dvojnim državljanstvom uputili zahtjev za provjeru nadležnim institucijama Srbije.

Iz MUP su, reagujući na navode da se u biračkom spisku nalaze i osobe koje imaju državljanstvo druge države i glasaju na teritoriji te države, kazali da podnosioci takvih prijedloga i inicijativa ne poznaju dobro nadležnosti tog resora

“Ukoliko nije riječ o nepoznavanju nadležnosti, onda se radi o lošoj namjeri. Možda neko zamišlja da je dovoljno da bude u posjedu nekih spiskova, koji se dobijaju iz „anonimnih“ izvora, a da „tamo neko“ jednim klikom, paušalno i preko noći oduzima biračko pravo, kao jedno od osnovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore”, kazali su iz MUP-a.

Pitanje je, kako su naveli, zašto se podnosioci tih inicijativa ranije nijesu bavili time jesu li i kako određene osobe upisane u birački spisak,” a ne tek nakon izbora 30. avgusta prošle godine, ali i kako znaju za koga bi te osobe potencijalno glasale u Crnoj Gori?”

“Nakon dobijene informacije o mogućem postojanju lica sa dvojnim državljanstvom MUP je, u okviru svojih nadležnosti, blagovremeno, uputio zahtjev za provjeru te informacije kod nadležnih institucija Srbije”, rekli su iz MUP-a.

Iz tog resora su poručili da su u okviru svojih nadležnosti, a u kontekstu zakonitosti izbora u Nikšiću, na dnevnoj osnovi pratili promjene u biračkom spisku i aktivirali AFIS sistem za teritoriju opštine Nikšić, što se, kako su rekli, do sada nije nikad dešavalo u susret lokalnim izborima.

MUP je nadgledao i proces izrade ličnih karata, uz jasnu napomenu, da u posljednja tri mjeseca nije došlo do štampanja fiktivnih.

“Problem upisanih u birački spisak, a u kontekstu državljanstva ili prebivališta je naslijeđeni problem”, naveli su iz tog resora.

Iz MUP-a su kazali da je uredan registar prebivališta građana osnova za uređeni birački spisak.

U tom smislu MUP je, kako su istakli, dovršio proces izrade Nacrta izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta građana i nosi aktivnosti Savjeta za kontrolu biračkog spiska.

“Ovako krupno pitanje zahtijeva sinhronizovan rad više državnih organa i jasnu političku odluku da se bez selektivnosti pristupi navedenom poslu. Jedino na ovakav način, ovaj krupni zahtjev može rezultirati uspjehom”, poručili su iz MUP-a.

Oni su dodali da su svjesni činjenice da u biračkom spisku postoji nemali broj onih građana za koje je nevažeći osnov upisa, ali svako brisanje iz biračkog spiska će se vršiti u skladu sa zakonom.

“Svako ko nema prebivalište u Crnoj Gori ili ima dvojno državljanstvo, nakon juna 2006. godine, poštujući Ustav Crne Gore, mora biti izbrisan iz biračkog spiska, bez obzira da li se radi o licima koja imaju prebivalište ili državljanstvo Luksemburga, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Australije”, zaključuje se u reagovanju MUP-a.

Najčitanije