fbpx
NaslovnicaCrna GoraURA traži objavljivanje sadržaja temeljnog ugovora sa SPC

URA traži objavljivanje sadržaja temeljnog ugovora sa SPC

Podgorica, (MINA) – Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) mora biti potpisan nakon usaglašavanja sa domaćom zainteresovanom javnošću, saopštili su iz Građanskog pokreta (GP) URA i zatražili objavljivanje sadržaja tog dokumenta.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije danas saopštio da je Vlada spremna za potpisivanje ugovora sa SPC, i poručio da to pitanje ne smije biti podložno politizaciji ili podmetanju.

Iz GP URA su kazali da moraju da “razbiju jeftine manipulacije dežurnih opozicionih partija, tviteraša, njihovih medija i interesno povezanih ljudi, čiji se aktivizam ogleda jedino u tome da dižu tenzije, međuvjerski i međunacionalni nesklad“.

„Dok GP URA participira u vlasti, sve će biti transparentno“, poručili su iz te partije.

Kako su naveli, URA traži objavljivanje sadržaja temeljnog ugovora sa SPC, za koji smatra da mora biti potpisan nakon usaglašavanja sa domaćom zainteresovanom javnošću.

“Kao što postoji temeljni ugovor sa Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom, krajnje je vrijeme da takav ugovor dobije i pravoslavna vjerska zajednica, čime bi sve one bile apsolutno dovedene u jednaki i jedinstveni pravni poredak države Crne Gore“, kazali su iz GP URA.

Na taj način, smatraju u toj partiji, neće biti privilegovanih ili favorizovanih vjerskih zajednica.

„Jer će sve imati jasna prava i obaveze u jedinstvenom pravnom poretku države Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju GP URA.

Najčitanije