fbpx
NaslovnicaCrna GoraURA: Ili će izbori biti slobodni ili ih neće ni biti

URA: Ili će izbori biti slobodni ili ih neće ni biti

Podgorica, (MINA) – Izbori u Crnoj Gori mogu biti samo slobodni, ili ih uopšte neće ni biti, poručeno je iz građanskog pokreta (GP) URA tokom sastanka sa premijerom Duškom Markovićem, u okviru Saveza za Evropu.

Iz tog GP saopšteno je da su Markoviću kazali da Savez za Evropu nema nikakvog smisla, jer je „aktuelna vlast sve ono što Evropa nije“.

„Evropa nijesu zarobljene institucije, ovako državno tužilaštvo, Vrhovno državno tužilaštvo, Državna izborna komisija (DIK), Radio Televizija Crne Gore i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Evropa nije ni prekrajanje izborne volje građana, kupovina glasova, odbornika i poslanika“, rekli su iz URA-e.

Evropa, kako su naveli, znači borbu protiv kriminala, korupcije, partijske države, a vlast, smatraju oni, za ove četiri godine to nije pokazala.

„Nakon konsultacija sa Evropskom unijom (EU), URA je na današnjem sastanku sa Vladom ukazala na to da je ovo posljednja šansa da izborne uslove učinimo demokratskim i fer, jer izbori u Crnoj Gori mogu biti samo slobodni, ili ih uopšte neće ni biti“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, URA je na sastanku ponovila zahtjeve koje su svi opozicioni poslanici potpisali pred desetinama hiljada građana, a koje se nalaze u Sporazumu za budućnost, gdje se prije svega misli na odlaganje izbora do stavaranja uslova kako bi oni bili iole fer i demokratski.

„Zahtijevali smo definisanje pravnog modela za odlaganje izbora kako bi se dobilo vrijeme da se sprovede izborna reforma, zatim da se parlamentarni i svi lokalni izbori održe u jednom danu, profesionalizaciju institucija koje su zadužene za sprovođenje izbora, kredibilna personalna rješenja koja će moći institucije da oslobode od partijskog uticaja i smjenu partijskog Savjeta Javnog servisa“, kazali su iz URA-e.

Prema njihovim riječima, ukoliko Marković ima volje da napravi odstupnicu i pokaže da se mogu dogovoriti uslovi za fer izbore, taj signal bi, u što kraćem roku, trebalo da uputi cjelokupnoj opozicionoj javnosti.

„Ako se nastavi praksa jednostranog izbora čelnih ljudi institucija poput DIK-a, ASK-a i drugih, koji će biti samo njihovi partijski vojnici, više je nego jasno da ne postoji nikakva volja da nagomilane probleme riješimo, već će se država gurnuti u dodatne podjele i tenzije“, kazali su iz GP URA.

Kako je saopšteno, u cilju stvaranja bolje atmosfere i postizanja većeg konsenzusa, URA je na sastanku istakla i zahtjev za suspenziju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Na taj način bi se smanjile tenzije u društvu i poboljšao sveukupni društveni ambijent“, smatraju u tom GA.

Kako su naveli, ukoliko se Vlada ogluši o te zahtjeve, URA će preduzeti sve potrebne političke korake kako ne bi dozvolila da Crna Gora „bude talac organizovanih kriminalnih grupa“.

„Borićemo se, svim raspoloživim sredstvima, da se Ustav u domenu slobodno izražene izborne volje građana u potpunosti ispoštuje“, poručili su iz GP URA.

Najčitanije