fbpx
NaslovnicaCrna GoraUpisano hiljadu djece više nego prošle godine

Upisano hiljadu djece više nego prošle godine

Podgorica, (MINA) – Elektronski upis u predškolske ustanove u Crnoj Gori je završen, a u vrtiće je upisano više od sedam hiljada djece koja nijesu išla u vrtić.

Po automatizmu su ponovo upisana i sva djeca koja su upisana prošle godine, pa će od naredne godine oko 23 hiljade djece boraviti u predškolskim ustanovama, što je za oko hiljadu više nego prošle godine.

“Ovaj podatak govori o tome da rad Ministarstva prosvjete na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem ima efekta, da će nastaviti da teže evropskom cilju, a to je da 95 odsto djece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, uz paralelno povećanje kapaciteta predškolskih ustanova”, saopštila je Milica Mićunović iz Službe za odnose s javnošću.

On je rekla da je usluga elektronskog upisa roditeljima značajno olakšala upis, jer je matični broj djeteta povlačio određeni broj podataka iz sistema.

“Zato nije bilo potrebe za izvodom iz matične knjige rođenih, niti potvrdom centara za socijalni rad“, rekla je Mićunović.

Elektronskim putem je upisano 6.694 djece, dok je 473 upisano uz pomoć predškolskih ustanova koje su omogućile roditeljima koji nijesu bili u prilici da upišu djecu putem portala Upiši.me.

„Pokazalo se da je situacija u kojoj smo se našli ubrzala neke inovacije u obrazovnom sistemu, pa je ove godine prvi put i u kratkom roku, omogućen e-upis za sve nivoe obrazovanja do univerzitetskog“, rekla je Mićunović.

Ona je podsjetila i na kampanje koje Ministarstvo prosvjete svake godine vodi u cilju podizanja svijesti o važnosti predškolskog obrazovanja.

“Kampanjama i konstantnim radom na povećanju kapaciteta i unapređenju uslova predškolskih ustanova uspjeli smo da za tri godine podignemo procenat upisane djece starije od tri godine sa nešto preko 50 na 73 odsto,” rekla je Mićunović.

U posljednje tri godine otvoreno je oko dvije hiljade novih mjesta za djecu u vrtićima.

U ovom periodu otvorena su tri nova vrtića, u Tuzima, Starom aerodromu i Zagoriču, a ove godine će se graditi još tri vrtića, u Herceg Novom, u podgoričkom Bloku šest i Pljevljima.

Najčitanije