fbpx
NaslovnicaCrna GoraUništavanje droge vid borbe protiv pošasti

Uništavanje droge vid borbe protiv pošasti

Podgorica, (MINA) – Kriminalitet droga jedna je od najvećih prijetnji bezbjednosti, a jedan od vidova borbe protiv te pošasti je trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u krivičnim postupcima, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, danas u nikšićkoj fabrici „Javorak“ prisustvovao uništavanju oko pet tona narkotika, zaplijenjenih u prethodnom periodu.

Nuhodžić je kazao da pripadnici Uprave policije nastavlјaju sa kontinuiranim radom na hapšenju narko-dilera i sklanjanju droge sa ulica.

“Kriminalitet droga, s obzirom na svoju globalnu komponentu, jedna je od najvećih prijetnji bezbjednosti, a jedan od vidova borbe protiv te pošasti je upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u krivičnim postupcima”, rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, uništavanje droge najbolje govori o uspješnom radu i koordinaciji državnih institucija koje se bore protiv trgovine drogom, “a to su, prije svega, policija, Tužilaštvo i sudovi”.

Nuhodžić je kazao da policija intenzivno sarađuje sa regionalnim, evropskim i svjetskim agencijama za borbu protiv droga.

To je, kako je naveo, prepoznala i Evropska komisija u Radnom dokumentu o stanju u pregovaračkom poglavlju 24 i pohvalila rezultate ostvarene u međunarodnim policijskim akcijama kada je u pitanju borba protiv krijumčarenja narkotika.

„U prilog tome govori i činjenica da je, u prethodne tri i po godine, kroz razmjenu informacija crnogorske policije sa partnerskim službama, na prekookeanskim brodovima zaplijenjeno oko 30 tona kokaina i 20 tona hašiša”, kazao je Nuhodžić.

On je rekao da je policija tim akcijama zadala snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje se bave trgovinom drogom.

„Naš najvažniji zadatak je da preduzimamo mjere da djecu i mlade zaštitimo od ove pošasti i zato će policija u narednom periodu još jače i još efikasnije nastojati da se obračuna sa uličnom prodajom droge“, zaključio je Nuhodžić.

Uništavanju droge su, kako se navodi, prisustvovali predsjednik Višeg suda za prekršaje Milivoje Rašović, sekretar Višeg suda u Bijelom Polju Svetislav Nišavić, direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica.

“Kao i pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Sektora kriminalističke policije Enis Baković, načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Tihomir Goranović, i predstavnici interresorne Komisije za sprovođenje postupka uništenja opojne droge”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije