fbpx
NaslovnicaCrna GoraUNDP radi na jačanju ključnog mehanizma u oblasti životne sredine

UNDP radi na jačanju ključnog mehanizma u oblasti životne sredine

Podgorica, (MINA) – Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) radiće na jačanju Eko fonda, ključnog mehanizma za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i energetske efikasnosti na državnom i lokalnom nivou, kazao je portfolio menadžer te organizacije, Saša Popović.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da uspostavljanje i funkcionisanje Eko fonda zahtijeva dodatna znanje i ekspertizu, UNDP će pružiti stručnu podršku Ministarstvu održivog razvoja i turizma i raditi na institucionalnom i tehničkom jačanju te ključne institucije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Popović, koji je i profesor na Ekonomskom fakultetu, u intervjuu agenciji MINA rekao je da je uspostavljanje Eko fonda važan korak u sprovođenju politike zaštite životne sredine i klimatsko-energetske politike u Crnoj Gori, naročito sa aspekta ispunjavanja obaveza iz poglavlja 27.

Prema njegovim riječima, zatvaranje poglavlja 27 teško je prognozirati, imajući u vidu kompleksnost njegovog sadržaja, ali u svakom slučaju, na testu će biti institucionalni, tehnički, kadrovski i finansijski kapaciteti Crne Gore.

„Činjenica da je pregovaračko poglavlje 27 otvoreno uspjeh je samo po sebi, jer znači korak bliže u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije“, naveo je Popović.

On je rekao da je dio koje se odnosi na transpoziciju pravne tekovine u velikoj mjeri završen i da predstoji primjena propisa i evropskih standarda, čime će se doprinijeti kvalitetu života građana i ispunjavanju završnih mjerila za zatvaranje tog poglavlja.

Popović je naveo da će Fond djelovati kao jedan od pokretača privrednog i infrastrukturnog razvoja Crne Gore, a naročito pozitivni efekti očekuju se na planu otvaranja novih zelenih poslova, poreske politike i održivog korišćenja prirodnih resursa, a sve u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

On je objasnio da će Eko fond, po principu „zagađivač plaća“, prikupljati sredstva od naknada, taksi i poreza od subjekata koji narušavaju životnu sredinu.

Popović je dodao da je ključna promjena u sistemu ta što će se prihodi koji su i do sada naplaćivani po tim osnovama, koncentrisati na račun Eko fonda i ciljano koristiti tako da njihova namjena ide upravo u one sektore iz kojih su prihodi i naplaćeni.

„Na primjer, kada u Eko fond sliju sredstva od naknada za emisije CO2 iz automobila, prihodi će se koristiti za projekte podrške održivim vidovima saobraćaja, kao što su unaprjeđenje javnog prevoza, e-mobilnost ili slično“, naveo je on.

Popović je objasnio da će sredstva kojima će Eko fond raspolagati biti namijenjena javnom i privatnom sektoru, pojedincima i domaćinstvima, a dodjeljivaće se u skladu sa jasno i javno definisanim procedurama i kriterijumima za projekte iz oblasti zaštite i kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, zaštite prirode i biodiverziteta, čistije proizvodnje, održivog saobraćaja i energetske efikasnosti.

Eko fond će, kako je dodao, kroz programe edukacije i informisanja javnosti nastojati da podstakne i građane i privrednike na odgovoran odnos prema životnoj sredini i na taj način doprinese ostvarenju ciljeva održivog razvoja.
Popović je kazao da se izazovi sa kojima se suočava Crna Gora u kontekstu Poglavlja 27 odnose na širok spektar oblasti.

„Uvođenje principa cirkualarne ekonomije, održivo upravljanje otpadom, uspostavljanje adekvatnog sistema za upravljanje otpadnim vodama, u prvom redu izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, revitalizacija vodovodne i kanalizacione mreže, kao i uvođenje novih tehnologija za tretman voda i vodosnabdijevanje, samo su neki od izazova na kojima trenutno radimo“, naveo je Popović.

On je rekao da su neki od izazova i mapiranje staništa i sakupljanje podataka o vrstama odnosno uspostavljanje Natura 2000 mreže u Crnoj Gori, kao i unaprjeđenje praćenja kvaliteta vazduha.

„U tim i brojnim drugim oblastima, pružamo podršku državi da te izazove brže i efikasnije prevaziđe. U okviru postojećeg i planiranog portfolija projekata UNDP predviđa angažovanje eksperata, usklađivanje propisa i jačanja kapaciteta za primjenu zakonodavstva EU“, kazao je Popović.

UNDP će, kako je najavio, aktivnosti u narednom periodu proširi i na projekte iz domena zelene ekonomije, kojima se osnažuju ljudski i društveni resursi i pruža podrška upravljanju za održivi razvoj.

Kako je naveo Popović, bilo da se radi o neopasnom ili opasnom otpadu, neadekvatno upravljanje otpadom jedan je od najvećih problema modernog društva i predstavlja stalnu opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

On je kazao da Kancelarija UNDP sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma radi na implementaciji projekta „Sveobuhvatno, ekološki prihvatljivo, upravljanje polihlorovanimm bifenilima (PCB) u Crnoj Gori“.

Cilj projekta je da se do kraja ove godine identifikuju oprema i otpad kojji sadrže tu opasnu hemikaliju i analogno tome izradi inventar.

Nakon toga bi se pristupilo dekontaminaciji ili trajnom zbrinjavanju otpada, što je planirano da se završi do kraja 2021. godine.

To će, naveo je Popović, u potpunosti riješiti problem koji Crna Gora ima sa PCB-om na način da trajno zbrine oko 700 tona otpada i opreme koji ga sadrži i oko 200 tona kontaminiranog zemljišta.

„Usklađivanje i primjena pravne tekovine EU je prioritet u procesu evropskih integracija“, kazao je on.

Na pitanje da li je kod građana dovoljno razvijena svijest o neophodnosti preduzimanja svih mogućih aktivnosti kako bi prirodni resursi bili zaštićeni, on je odgovorio da je podizanje ekološke svijesti ključni dio upravljanja životnom sredinom.

„Građani imaju važnu ulogu u očuvanju kvaliteta svog neposrednog životnog okruženja, a to se zove lokalnom ekološkom sviješću – što je stanje kada svjesno priznajemo i prihvatamo zajedničku odgovornosti prema životnoj sredini i njenom očuvanju. Možemo biti zadovoljni postignutim“, rekao je Popović.

Kako je naveo, svijet se suočava sa velikim i gorućim problemima poput globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

„Odgovore na ta pitanja potrebno je tražiti sinergijskim djelovanjem na nacionalnom i lokalnom novou, uz uključivanje aktera iz čitavog društva i aktivnu saradnju na međunarodnom planu“, kazao je Popović.

On je dodao da UNDP brojnim aktivnostima u saradnji sa Vladom, civilnim i privatnim sektorom nastoji da utiče na ekološku svijest građana o potrebi zaštite životne sredine, kao i o racionalnom korišćenju energije i prirodnih resursa.

„Rad UNDP-a je, između ostalog, prepoznat i po projektu razvoja niskokarbonskog turizma i ekološkim kampanjama koje realizujemo sa Vladom – Ugasi motor, Smanji svoj karbonski otisak, Ekosertifikacija, proširenje i zaštita zaštićenih područja“, kazao je Popović.

Kako je dodao, u toj organizaciji nastoje da preko fenomena pop kulture velikom broju ljudi, prvenstveno mladima, pošalju važne poruke o klimi i smanjenju zagađenja prirode.

„U saradnji sa velikim festivalima poput Southern Soul-a, Lake festa i Sea Dance festivala mnogo smo postigli na planu informisanja i mobilisanja građana po pitanju zaštite životne sredine“, kazao je Popović.

Govoreći o inicijativama UNDP-a, on je naveo da ta organizacija, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i u saradnji sa Vladom radi na pripremi nacionalnih izvještaja o klimatskim promjenama.

„Paralelno sa izradom nacionalnih izvještaja, redovnim ažuriranjem GHG inventara, definisanjem mjera mitigacije i adaptacije radi se i na jačanju kapaciteta nacionalnih institucija i uspostavljanju sistema za monitoring, izvještavanje i verifikaciju kada su klimatske promjene u pitanju“, dodao je Popović.

Kako je naveo, u okviru projekta ,,Jačanje kapaciteta za ubrzanje procesa pregovaranja sa EU“, koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, a sprovodi UNDP u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije planirana je realizacija niza obuka o implementaciji direktiva Unije u oblasti životne sredine i brojne promotivne aktivnosti koje se odnose na neka od najvažnijih pitanja u toj oblasti.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...