fbpx
NaslovnicaCrna GoraUnaprijeđeni uslovi boravka pacijenata u Klinici za psihijatriju

Unaprijeđeni uslovi boravka pacijenata u Klinici za psihijatriju

Podgorica, (MINA) – Uslovi boravka pacijenata u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore značajno su unaprijeđeni u pogledu materijalnog stanja, higijene i zadovoljstva pacijenata, saopšteno je iz institucije Zaštitnika.

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) na čelu sa zaštitnikom Sinišom Bjekovićem obišao je Kliniku kako bi se informisao o njenom funkcionisanju, kvalitetu boravka pacijenata, metodama liječenja i materijalnim uslovima.

Bjeković je sa načelnicom Aleksandrom Ražnatović razgovarao i o postupanju osoblja, upotrebi sredstava za ograničenje slobode kretanja i vođenju dokumentacije koja se odnosi na tretman pacijenata.

„NPM godinama ukazuje na neophodost izgradnje novog objekta psihijatrijske klinike, u cilju stvaranja uslova za poštovanje neophodnih standarda ljudskih prava i sloboda pacijenata. S tim u vezi, iskazano je zadovoljstvo zbog nedavnih najava o opredijeljenim sredstvima za novu kliniku“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je razgovarano i o terapiji buprenorfinom, s obzirom na to da je dio pacijenata dobija u ambulanti Kliničkog centra, a koja se aplicira svakodnevno, tako što pacijent dolazi sam po terapiju.

Zaštitnik je tražio informacije o hospitalizaciji maloljetnih pacijenata koji imaju probleme mentalnog zdravlja.

“Nedostatak klinike i dalje predstavlja što se imobilizacija, to jest fiksacija psiho-motorno uzmemirenih (agitiranih) pacijenata i dalje vrši pred drugim pacijentima, jer ne postoji posebna soba za primjenu ove metode”, kaže se u saopštenju.

Upozorava se da i dalje nema podjele na muški i ženski dio bolnice.

“Izgradnjom nove klinike potrebno je predvidjeti izgradnju bloka za maloljetnike, koji će biti potpuno odvojen od hospitalnog dijela odraslih lica”, kaže se u saopštenju Zaštitnika.

Tim NPM-a razgovarao je sa pacijentima bez prisustva osoblja.

“Tokom posjete je konstatovano značajno unapređenje materijalnih uslova na klinici, a svi intervjuisani pacijenti iskazali su zadovoljstvo u odnosu na postupanje osoblja i uslove u kojima borave”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...