fbpx
NaslovnicaCrna GoraUčlanjenjem u ESS proširiti mogućnosti za istraživače

Učlanjenjem u ESS proširiti mogućnosti za istraživače

Podgorica, (MINA) – Učešće u naučnim projektima, kada su u pitanju društvene nauke u Crnoj Gori, nije bilo na zadovoljavajućem nivou u prošlosti, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović i dodala da Vlada namjerava da proširi mogućnosti za istraživače učlanjivanjem u Evropsko društveno istraživanje (ESS).

Ona je, na prvom regionalnom sastanku nacionalnih timova koji sprovode ESS, navela da je posebno zadovoljna što je Crna Gora za manje od godinu uspjela da postane dio te mreže.

Damjanović je tom prilikom rekla da je zadovoljna što su crnogorski istraživači udružili snage sa evropskim kolegama kako bi analizirali stavove, mišljenje i ponašanja građana Crne Gore i Evrope.

Prema njenim riječima, samo na osnovu pouzdanih podataka i metoda mjerenja i u poređenju sa drugima možemo stvoriti stvarnu sliku o sebi.

Damjanović je kazala da sve naučne discipline, uključujući i društvene nauke, moraju da preduzmu odgovoran odnos prema društvu i zajedničkoj budućnosti i blagostanju.

“Ona je primijetila da broj publikacija i uopšte nivo učešća u naučnim projektima kada su društvene nauke u Crnoj Gori u pitanju, nije bio na zadovoljavajućem nivou u prošlosti, te objasnila da je namjera Vlade bila da proširi mogućnosti i prilike za istraživače učlanjivanjem u ESS”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na sastanku je donijet niz konkretnih odluka u vezi sa daljim povezivanjem istraživača iz oblasti društvenih nauka u regionu, dogovorena je priprema zajedničkih naučnih projekata, kao i razvoj zajedničkog modula pitanja koje bi bili karakteristični za države zapadnog Balkana.

U Crnoj Gori istraživanje je iniciralo Ministarstvo nauke, a sprovodi ga Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na čelu sa nacionalnom koordinatorkom, profesoricom Oliverom Komar.

ESS predstavlja teorijski i metodološki najobuhvatnije međunarodno istraživanje u oblasti društvenih nauka i to je istovremeno jedino društveno istraživanje koje se sprovodi u okviru ERIC-a i pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

ESS podrazumijeva prikupljanje podataka o stavovima, vrijednostima i uvjerenjima građana država Evrope na brojne važne teme, uključujući demokratiju i participaciju građana, odnos prema porodici, braku, radu, migracijama i društvenoj nejednakosti, bitnim i aktuelnim problemima kao, što su klimatske promjene ili ekonomska kriza.

Trenutno se sprovodi u 38 država Evrope.

Sastanku, koji je održan u Tivtu, prisustvovali su predstavnici timova iz Jugoistočne Evrope – Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i direktor cjelokupnog programa ESS, profesor Rori Ficdžerald.

Najčitanije