fbpx
NaslovnicaCrna GoraUčenici učili o lažnim vijestima i etičkom novinarstvu

Učenici učili o lažnim vijestima i etičkom novinarstvu


Podgorica, (MINA) – Učenici prvog i drugog razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“, danas su u prostorijama Volonterskog kluba te obrazovne ustanove, prisustvovali radionici o lažnim vijestima i etičkom novinarstvu.

Radionica u Podgorici, prva je u nizu planiranih pet, koje će NVO „35mm“ u saradnji sa crnogorskom informativnom agencijom MINA i NVO NOMEN, sprovesti tokom projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ (Dealing with Ethics and Fake News) koji je finansirala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Programa profesionalizacije medija.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka u Podgorici i jedna od osnivačica Novosadske novinarske škole, Dubravka Valić govorila je mladima o istoriji lažnih vijesti, načinima i alatima za prepoznavanje i primjerima kršenja novinarske etike.

»Učenici Podgoričke gimnazije, njih 47, imali su priliku da se upoznaju sa temom lažnih vijesti i etičkog novinarstva, postave pitanja, ali i dodatno informišu o ovoj temi putem informativno-edukativnog materijala koji su dobili«, kaže se u saopštenju Građanske alijanse.

Kako su kazali, opšti cilj projekta je jačanje kvaliteta etičkog izvještavanja u Crnoj Gori uz jačanje kvaliteta i raznovrsnosti proizvodnje medijskog sadržaja agencije MINA koji objavljuju različiti mediji, poboljšanje pismenosti medija, pružanje praktičnih znanja za medijske profesionalce.

Cilj je pružanje praktičnih znanja za novinare, urednike, i studente novinarstva i pružanje osnovne odrednice sa tačnim analizama novinarske prakse.

Precizira se da su krajnji korisnici i ciljne grupe projekta mediji, medijski profesionalci, novinska agencija MINA, samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani a, kako su naveli, posebno mladi i civilni sektor.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije