fbpx
NaslovnicaCrna GoraU prvim danima juna otvaranje granica sa pojedinim zemljama

U prvim danima juna otvaranje granica sa pojedinim zemljama

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će, u skladu sa odgovarajućom procjenom, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje (IJZ), saopštio je premijer Duško Marković.

On je na konferenciji za novinare rekao da je to 25 i manje oboljelih u odnosu na 100 hiljada stanovnika.

Marković je kazao da će, po tom kriterijumu, Crna Gora prvo otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

foto: MINA

Kako je naveo, globalna kretanja ukazuju na proširenje kruga država prema kojima bi Crna Gora mogla otvoriti granicu.

Marković je rekao da je namjera da već od sljedeće sedmice budu otvoreni vrtići, predškolske ustanove i igraonice, a biće omogućeno i praćenje sportskih događaja ograničenom broju publike, uz poštovanje mjera zaštite.

„Biće dozvoljena i organizacija krštenja, svadbi i porodičnih veselja, takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere u broju prisutnih”, kazao je Marković.

On je podsjetio da je Crna Gora postala prva korona free zemlja u Evropi i zahvalio svima koji su bili na prvoj liniji odbrane zdravstvenim radnicima, vojsci, policiji i drugim službama.

„Koronafree status je danas amblem Crne Gore na svim meridijanima. Od danas je Crna Gora posebna po rezultatima koje je ostvarila i u borbi sa nevidljivim i nepoznatim neprijateljem“, istakao je Marković.

On je čestitao Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) na, kako je naveo, odličnom i strateškom upravljanju tokom epidemije koronavirusa.

„Dužnu zahvalnost iskazujem i prosvjetnim radnicima, koji su obezbijedili kontinuitet nastave i odgovorili mom zahtjevu da se nastavni program organizuje od kuće. Zbog toga naša djeca za 15 dana završavaju školu i ne ponavljaju školsku godinu“, istakao je Marković.

On je iskazao poštovanje svima koji su bili u karantinima i samoizolaciji i onima koji su ostali kod kuće i poštovali mjere i preporuke.

„Jer ste na taj način sačuvali i sebe od drugih, i druge od sebe“, dodao je Marković.

On je rekao da je više od pet hiljada pojedinaca i kompanija uplatilo donacije na račun NKT-a.

„A mi smo sačuvali svaki priloženi euro i od tog novca ćemo graditi klinike koje će služiti našem društvu i javnom zdravlju“, kazao je Marković.

Na pitanje da li bi da danas donosi odluke koje je donosio u vrijeme najveće epidemije primijenio isti model, ili bi ipak proglasio vanredno stanje, Marković je kazao da ne bi predložio vanredno stanje.

„Donijeli smo najbolje odluke i ovo je zajednički rezultat institucija, pojedinaca i svih građana“, rekao je Marković.

On je kazao da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja nije uvela vanredno stanje, policijski čas i da je imala najveći stepen sloboda za građane.

„Crna Gora je uspjela da bez uvođenja vanrednog stanja i bez policijskog časa bude posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan virus. I da bude prva država u Evropi koja ga je pobijedila. Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred“, istakao je Marković.

Upitan da li će i kada biti dozvoljena javna okupljanja, Marković je kazao da bi mjere trebalo da stupe na snagu od 1. juna, kada će biti dozvoljena javna okupljanja do nekog broja.

Kako je objasnio, brojnost okupljanja zavisiće od toga da li se radi o otvorenom ili zatvorenom prostoru.

„Opasnost je još tu. Za nas posao nije stao. Moramo da spriječimo unos virusa“, rekao je Marković.

On je naveo da nije postojao različit pristup prema vjerskim i okupljanjima povodom 21. maja.

Marković je kazao da su za Dan nezavisnosti zabilježena sporadična okupljanja mladih, manja zajednička okupljanja na otvorenom prostoru, koja nijesu predstavljala ozbiljan epidemiološki rizik.

Upitan da prokomentariše na koji način će kontrolisati da virus ne uđe u zemlju, on je naveo da Crna Gora želi da se otvori prema onim zemljama koje imaju isti, ili sličan epidemiološki status.

„Nećemo tražiti nikakva posebna testiranja. Svi će dobiti jasna uputstva šta ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati i vjerujem da je to u ovom trenutku sasvim dovoljno da spriječimo importaciju virusa u Crnu Goru“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, postojaće jasna pravila i uputstva koja će turiste dočekati na ulazu u Crnu Goru.

„Za sada epidemiološki kriterijum mogu da ispune dvije zemlje u regionu“, kazao je Marković.

Na pitanje da li Vlada razmatra zahtjev sindikata zdravstva za povećanje zarada, on je rekao da je vlada u izazovnom periodu pokazala poštovanje i odgovornost za zdravstvo i obrazovanje i da se takvi zahtjevi uvijek razmatraju.

„Vlada je u izazovnom i teškom periodu pokazala poštovanje i odgovornost za zdravstvo i obrazovanje. Povećali smo zarade u sektoru obrazovanja za devet odsto, a za zdravstvo 12 odsto. Moramo se oslanjati na ekonomske i finansijske potencijale. Ključni zadatak je očuvati radna mjesta, ekonomiju i stvarati pretpostavke za njen oporavak“, kazao je Marković.

Upitan da li ima napretka u istrazi o skrnavljenju spomenika u Piperima, on je rekao da je naložio da se taj slučaj istraži.

„Ne gledamo na njega kao na jedan od slučajeva, već kao na atak na Crnu Goru i njene najveće vrijednosti, a jedna od njih je antifašizam. Želim da vjerujem da su u pitanju samo pojedinačni slučajevi“, rekao je Marković.

On je kazao da će se za počioniocima tragati dok se ne otkriju.

„Poruka svim neodgovornim pojedincima je da se ne igraju sa Crnom Gorom i njenim simbolima. Država i organi za sprovođenje zakona neće imati milosti dok pojedince ne privedu pravdi“, poručio je Marković.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je za očekivati da se javi drugi talas epidemije.

„Sigurno je da je virus tu oko nas, moramo preduzeti sve mjere da bismo zaštitili i sebe i druge. Pandemija i dalje traje, mogućnost importacije i dalje postoji. Zasad nema ni vakcine ni lijeka, moramo poštovati mjere“, poručio je Mugoša.

On je kazao da će Institut i dalje predlagati mjere sa ciljem očuvanja zdravlja građana.

Najčitanije