fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Podgorici maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom

U Podgorici maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom

Podgorica, (MINA) – U Podgorici je korišćenje zaštitnih maski obavezno i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Kako je saopšteno iz Vlade, mjere koje se odnose na Glavni grad su privremene i primjenjivaće se narednih sedam dana.

“Jedna od mjera je obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja”, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, na otvorenim javnim mjestima u Podgorici dozvoljeno je okupljanje do 40, a u zatvorenim do 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski.

Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima u Podgorici u obavezi su da rad organizuju na način da za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti tog objekta.

Oni su, kako su rekli iz Vlade, u obavezi da onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka.

“Između stolova treba da obezbijede udaljenost od najmanje dva metra, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, i redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je obaveza privrednih društava i preduzetnika, koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama u Podgorici da rad organizuju tako da u objektu u isto vrijeme boravi samo jedna osoba na deset kvadratnih metara, ali ne više od 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i drugih mjera.

Iz Vlade su rekli da je obavezno korišćenje zaštitnih maski zaposlenih i putnika u vozilima javnog prevoza.

“Kao i tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, uključujući i vozače i putnike u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), kao i primjenu drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta”, navodi se u saopštenju.

NKT je preporučilo svim vjerskim zajednicama da se u cijeloj Crnoj Gori vjerski obredi vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

Oni su pozvali na zajedničko djelovanje u borbi protiv širenja koronavirusa, zaštiti zdravlja svih građana, kao i očuvanju radnih mjesta i ekonomije.

Iz Vlade su saopštili da je formiran Operativni štab za inspekcijsku kontrolu, kako bi se unaprijedila primjena i kontrola svih donijetih mjera iz naredbi Ministarstva zdravlja.

Taj međuresorski tim, kako su objasnili, posvetiće se i sa posebnom pažnjom kontrolisaće primjenu mjera, radiće preventivno ukazujući i savjetujući, ali i kažnjavajući neodgovorna pravna lica i pojedince koji krše pravila.

Na sjednici NKT usvojen je izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa.

Navodi se da je od otvaranja računa za donacije NKT-a, 19. marta, iz zemlje i inostranstva uplaćeno 8.052.229 EUR i 75.971 dolara.

“U navedenom periodu, a skladu sa naznakama donatora, preporukama Kriznog medicinskog štaba i Instituta sa računa je isplaćeno 1.758.869 EUR. Stanje na računu NKT-a iznosi 6.293.360 EUR i 75.971 dolar”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije