fbpx
NaslovnicaCrna GoraU novom sazivu Skupštine manje žena nego u prethodnom

U novom sazivu Skupštine manje žena nego u prethodnom

Podgorica, (MINA) – U novom sazivu Skupštine Crne Gore, koji će danas biti konstituisan, manje je žena nego u prethodnom, saopšteno je iz Centra za ženska prava (CŽP).

Kako su kazali iz te nevladine organizacije, prema izvještaju Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštinu i redosljedu poslanika/ca na izbornim listama, novi saziv imaće samo 18 poslanica, tri manje nego prethodni.

„Od tri mandata koje su dobile Socijaldemokrate, nijedan neće pripasti ženi, kao ni mandati Albanske koalicije Jednoglasno i Albanske liste, koje imaju po jedan mandat“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da po jednu ženu na izbornoj listi imaju Socijaldemokratska partija – 50 odsto od broja osvojenih mandata, URA – 25 odsto od broja osvojenih mandata i Bošnjačka stranka – 33 odsto.

„Koalicija “Mir je naša nacija”, koju čine Demokrate i Demos, na izbornoj listi ima dvije poslanice, što predstavlja 20 odsto od broja osvojenih mandata“, navode iz CŽP-a.

Prema njihovim riječima, na listi koalicije “Za budućnost Crne Gore” nalazi se šest žena od ukupno 27 poslanika koji će je predstavljati u novom sazivu Skupštine, ili 22 odsto, a na listi Demokratske partije socijalista (DPS) sedam žena od ukupno 30 osvojenih mandata, ili 23 odsto.

„Sudeći po redosljedu na izbornoj listi DPS-aa, u novom sazivu Skupštine neće učestvovati dugogodišnja poslanica Nada Drobnjak koja je zauzimala 35. mjesto na izbornoj listi ove političke partije“, kazali su iz CŽP.

Kako su naveli, Drobnjak se u okviru te stranke i samom parlamentu uporno zalagala za poštovanje principa rodne ravnopravnosti i pokrivala funkciju predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost.

„Podsjećamo i na očigledno deklarativnu podršku predsjednika Mila Đukanovića Ženskoj političkoj mreži, koja se nije odrazila čak ni na veći izbor žena u njegovoj stranci“, kazali su iz te NVO.

U CŽP vjeruju da bi ta brojka bila još manja da nije zakonom propisanih kvota za žene.

„Što pokazuje da je za partijske lidere ravnopravno učešće žena u procesu odlučivanja sporedna stvar“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije