fbpx
NaslovnicaCovid19U Nikšiću teška epidemiološka situacija

U Nikšiću teška epidemiološka situacija

Nikšić, (MINA) – U Nikšiću je veoma teška situacija uslovljena epidemijom koronavirusa i za sada se ne očekuje da će se u narednim danima značajnije popraviti, saopšteno je nakon sjednice Opštinskog kriznog štaba.

Šef Opštinskog kriznog štaba, Novica Milović, kazao je da se propisane mjere Nacionalnog kordinacionog tijela (NKT) sada poštuju mnogo više i ocijenio da su razlog tome strah građana zbog trenutnog stanja u Nikšiću i pojačane mjere kontrole.

“Nadamo se da će i u narednim danima tako biti i vjerujemo da će broj oboljelih početi da se smanjuje u roku od 20 dana, ukoliko se svi budemo striktno pridržavali propisanih mjera”, rekao je Milović na konferenciji za novinare na Trgu slobode u Nikšiću.

U Nikšiću će kontrole od sjutra biti još više pojačane, kako je najavio Milović, jer u pomoć stižu i republički inspektori za rad, bezbjednost hrane, turistički inspektori koji će posebno kontrolisati rad ugostiteljskih, trgovačkih objekata i svadbenih salona.

“Sanitarni inspektori i policija kontrolisaće da li osobe pozitivne na korona virus poštuju samoizilaciju ili se kreću po gradu i tako ugrožavaju zdravlje ostalih građana. Na žalost, imamo primjera da se pojedini inficirani korona virusom šetaju gradom”, rekao je Milović.

On je naveo da će svi koji budu kršili mjere biti kažnjeni i pozvao građane da se pridržavaju propisanog i svedu na minimum sve aktivnosti koje mogu prouzrokovati širenje epidemije.

Prema njegovim riječima, podneseno je 13 krivičnih prijava nadležnom Tužilaštvu zbog nenošenja maski i pet zbog nedržanja distanci, dok se sada u ugostiteljskim objektima poštuju mjere.

”Najviše se kontrolišu ugostiteljski objekti, jer dobijamo informacije iz zdravstvenih ustanova da se, uglavnom, javljaju mlade osobe sa simptomima korona virusa, koji kazuju da su bili na žurkama u kafićima”, rekao je Milović.

U Nikšiću je od vikenda ukupan iznos kazni oko 7,5 hiljada EUR po osnovu prekršajnih naloga zbog nepoštovanja mjera Nacionalnog kordinacionog tijela.

Službenici Kriznog štaba opštine Nikšić kaznili su prvog dana pojačane kontrole 19. septembra vlasnike dva lokala u centru grada ukupnim iznosom od pet hiljada EUR zbog nepoštovanja mjera NKT i prekoračenja dozvoljenog novoa buke.

Najčitanije