fbpx
NaslovnicaCrna GoraU nikšićkom Domu zdravlja linija za razgovor sa psihologom

U nikšićkom Domu zdravlja linija za razgovor sa psihologom

Nikšić, (MINA) – U nikšićkom Domu zdravlja obezbijeđena je izolaciona soba u kojoj će raditi dva ljekara i tehničari, a ispred te zdravstvene ustanove dežuraće sanitetsko vozilo namijenjeno za transport bolesnika i prevoz do pacijenata koji su pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom.

Direktorica Doma zdravlja Ljiljana Adžić kazala je agenciji MINA da će biti obezbijeđena i telefonska linija za razgovor sa psihologom pacijenata koji osjećaju strah, paniku, ukoliko epidemiolog procijeni da je to neophodno.

„Timovi koji rade u izolacionim sobama i epidemiolozi obilaziće pacijente u njihovim domovima, ukoliko imaju temperaturu i druge tegobe, a ne mogu da dođu na pregled u izolacioni prostor“, rekla je Adžić.

Ona je ponovo pozvala građane da ne dolaze bez prijeke potrebe u Dom zdravlja, već da telefonom kontaktiraju izabrane ljekare – sestre za propisivanje redovne terapije i dogovor.

Kako je navela Adžić, najvažnije je da građani ostanu kućama, kako bi se spriječilo širenje virusa.

“Izabrani timovi odgovoriće na svaki telefonski poziv pacijenata. Treba da budu strpljivi, ako su linije zauzete, jer ima dosta starijih koji se obraćaju i kojima treba malo duže dok saopšte osnovne podatke“, rekla je Adžić.

U Nikšiću nije evidentiran nijedan slučaj obolijevanja od COVID-19, a oko 400 osoba koje su putovale u ugrožena područja ili bile u kontaktu su pod zdravstvenim – sanitarnim nadzorom u svojim domovima.

U Domu zdravlja formiran je i krizni štab koji bi djelovao u slučaju pojave virusa ili proglašenja epidemije, a pripremljeni su i planovi akcije na primarnom nivou.

”Trenutna situacija u Domu zdravlja je zadovoljavajuća, a proradila je i samodisciplina i pacijenti u mnogo manjem broju dolaze i koriste kontakt telefone kod izabranog doktora”, rekla je Adžić.

Kako je navela, pregledi kod specijalista su ograničeni, izuzev hitnih slučajeva, da se ne bi stvarale velike gužve, dok bolesnici sa malignim oboljenjima imaju redovnu terapiju.

Ispred Doma zdravlja ranije su postavljeni pultovi na kojima dežuraju dva tehničara, kojima pacijenti prije ulaska moraju da odgovore na pripremljena pitanja o zdravstvenim tegobama, da li su putovali, dolaze li iz rizičnih područja.

Najčitanije